Izrael 100 ezret fizetne, a törökök a tízszeresét követelik

Írta: atv.hu / JPost - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael hajlandó lenne 100 ezer dollárt fizetni mindegyik elhunyt török aktivistáért, akik a Mavi Marmara nevű hajón, az izraeli katonákkal történt összecsapás során vesztették életüket. Törökország viszont tízszer ennyit akar – számolt be róla a Jerusalem Post (JPost).
Kilenc török aktivista halt meg 2010 májusában a Mavi Marmarán. A hajó egy flotta részeként a Gázai-övezet blokádjának áttörését kísérelte meg. Az incidens pedig akkor történt, amikor a hajó fedélzetére szálló izraeli katonákra rátámadtak az utasok, a katonák pedig tüzet nyitottak.

Nem tisztázott az összeg

Óriási eltérés mutatkozik az Izrael által felajánlott pénz és a Törökország által igényelt összeg között. A kilenc török állampolgár családja kapná meg a szóban forgó pénzt, ám vannak még vitás kérdések. Törökország 1 millió dollárt követel minden személy után, Izrael viszont 100 ezer dollárt kész fizetni fejenként – írta a JPost.

Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu telefonon kért elnézést nemrég Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnöktől ezért a három évvel ezelőtti incidensért. A bocsánatkérésre egyébként közvetlenül Obama Izraelből való elutazása előtt került sor.

Vegyes bizottságon a sor

A JPost értesülései szerint mindkét fél beleegyezett egy vegyes bizottság felállításába, amely segít megvitatni a kompenzációs összeg mértékét.  A bizottság tagjai pedig már a héten szeretnék elkezdeni a tárgyalásokat.

Kedden Erdogan miniszterelnök a török parlamentben azt mondta, most az izraeli kapcsolatokkal foglalkoznak, Ankara pedig még inkább be lesz vonva „a palesztin kérdés megoldásába.” Hozzátette azt is, hogy a telefonon intézett bocsánatkérést rögzítették és hivatalos dokumentumot is készítettek róla.

[popup][/popup]