Itt vannak a fajvédők, de a Jobbikot nem szeretik

Írta: Szőcs László / Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

Richard Spencer, a nemzetközi fajvédő szervezet vezetője közölte, hogy a kormányzati tiltás ellenére is megtartja a hét végén a budapesti konferenciájukat. Spencer A Népszabadságnak nézeteiről azt mondta, a bevándorlókkal a legjobb lenne kiegyezni, hogy visszamenjenek oda, ahonnan jöttek. Remélhetőleg békésen, teszi hozzá.

Spencer fotó Teknős Miklós nol

Richard Spencer (fotó: Teknős Miklós / Népszabadság)

Ő az az ember, akinek nem lenne szabad itt lennie. Ám az Orbán Viktor haragját, rendőri betiltást és civil tiltakozást is kiváltó hétvégi szélsőjobboldali konferencia fő szervezője, Richard Spencer mégis itt van Budapesten a beutazási tilalom dacára. Némiképp konspiratív körülmények között találkoztunk ezért a 36 éves amerikaival, a National Policy Institute vezetőjével, akinek az volt az első kérdése: „Hol tudná garantálni a biztonságomat (a budapesti hatóságok elől)?” Mint megtudtuk, repülője Bécsben szállt le, ő pedig vonattal utazott a magyar fővárosba.

– Szombaton kerül sor a konferenciára, magáneseményként – mondja a fő szervező, akit az amerikai Rágalmazásellenes Liga a fehér felsőbbrendűséget hirdető körök egyik vezetőjének nevezett. – Nyilvános, az újságírók számára is nyitott rendezvényt akartunk tartani, nem számítottunk a hatósági tilalomra – mondta. Nem kívánta elárulni, hol gyűlnek össze, a résztvevők számát (az eredetileg tervezett 250-300-zal ellentétben) 75-100-ra becsülte. Mint mondta, egyes újságírókkal együttműködnek itt, de a Jobbikkal összerúgták a port. Pontosabban a szélsőjobboldali magyar párt határolta el magát tőlük, látva a tiltakozást.

– Ők túlságosan parlamentiek – legyintett Spencer, mindamellett elismeréssel adózva a „nagy sikernek”, amelyet a Jobbik „tradicionalizmusa” eredményezett. A Magyar Nemzet híre szerint időközben a konferencia egyik szponzora, az angliai székhelyű Arktos Media is visszalépett.

– Miért éppen Magyarországot „tisztelték meg” a rendezvénnyel, amelyre Alekszander Dugin, Putyin közeli „nagyorosz ideológus” is hivatalos? – kérdeztük. Spencer erre rátért annak fejtegetésére, hogy Budapest csodálatos város, továbbá Nyugat és Kelet határán fekszik.

De megtudjuk, azért választották ezt a helyszínt, mert kapcsolataik vannak itt, épp az Arktoson keresztül. Spencer szerint Prágára is gondoltak, német nyelvű országokra viszont nem, tartva az ottani alkotmányvédelemtől, ami esetükben azt jelenti: lekapcsolhatták volna őket „gondolatbűnük” miatt. Erre most itt van ez a…, ahogy mondja, „politikai üldöztetés”. Hogy az oroszok állnának az egész rendezvény mögött? – Ugyan már! – legyint ismét Spencer. Érti, miért jut ez eszükbe egyeseknek, de röhejesnek tartja, hogy Vlagyimir Putyin és környezete rajta keresztül akarná visszafoglalni Magyarországot.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]