“Iszlamo-baloldaliság” után indul vizsgálódás a francia egyetemeken

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Frédérique Vidal, a francia felsőoktatásért felelős miniszter megerősítette, hogy elrendelte minden franciaországi egyetemi kutatás átvilágítását az “iszlamo-baloldaliság” visszaszorítására: a vizsgálat célja megállapítani a határvonalat az akadémiai kutatások és az iszlamista politikai aktivizmus között.

Frédérique Vidal, a francia felsőoktatásért felelős miniszter

A tárcavezető vasárnap este a CNews hírtelevízióban úgy vélte, hogy “az iszlamo-baloldaliság teret nyert a társadalomban és az egyetemeket sem kíméli”.

“Azt látjuk az egyetemeken, hogy vannak emberek, akik a titulusaikat arra használják, jóllehet kisebbségben vannak, hogy radikális vagy militáns gondolatokat terjesszenek” – fogalmazott a miniszter.

A tárcavezető egy képviselői kérdésére válaszolva kedd este a nemzetgyűlésben megerősítette, hogy felkérte a francia nemzeti kutatási hálózatot (CNRS), hogy “készítsen jelentést a hazánkban folyó minden kutatásról, kiemelve például a poszt-kolonizációs kutatásokat”.

“Az egyetemi világ nem zárt, áthatják a társadalmi viták, az egyetem feladata mindig is az volt, hogy ezeket tanulmányozza, megértse, hogy teret adjon az ellentmondásokra épülő vitáknak” – tette hozzá.

A rektori konferencia közleményben tiltakozott a vizsgálat ellen, s “elképedését fejezte ki az iszlamo-baloldaliság témájában az egyetemekkel kapcsolatban kialakult újabb steril polémiával szemben”. Az egyetemi elnökök “a vita magasabb szintre emelésére” szólítanak fel.

“Amennyiben a kormánynak elemzésekre, konfrontációkra, részletes tudományos dolgozatokra van szüksége ahhoz, hogy kiutat találjon a kocsmai színvonalú vitákból és a karikatúraszerű ábrázolásokból, az egyetemek állnak rendelkezésre” – írta a rektori konferencia.

A France Info hírrádió arra hívta fel a figyelmet, hogy a húsz évvel ezelőtt megjelent “iszlamo-baloldaliság” kifejezés önmagában is problematikus, miután nincsen semmilyen tudományos alapja.

A nemzeti filmintézet (INA) sajtószemléje szerint a témában 2002 óta megjelent több mint 2500 publikáció többfajta jelentéssel ruházta fel a kifejezést, mielőtt az elnyerte a közéletben használt jelentését a radikális iszlámot hirdetők és a politikai szélsőbaloldal közötti összefonódásokra utalva.

Amikor Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter novemberben először beszélt arról egy interjúban, hogy az egyetemi világban is megjelent az iszlamo-baloldaliság, mintegy száz egyetemi tanár a Le Monde című napilapban közzétett írásában támogatásáról biztosította a tárcavezetőt. Az aláírók, akik között elismert jobb- és baloldali gondolkodók is voltak, úgy vélték, hogy az egyetemeken a kollégáik egy része nem hajlandó tudomásul venni “az iszlamizmus, a rasszialista és dekolonizációs ideológiák” térnyerését, az iszlamo-baloldaliság kifejezéstől ugyanakkor elhatárolódtak. (MTI)

[popup][/popup]