Iszlám hitközség bírósághoz fordul Ausztriában az iskolai burkatilalom miatt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az alkotmánybíróságon akarja megtámadni az Ausztriai Iszlám Hitközség (IGGÖ) az osztrák parlament által elfogadott jogszabályt, amely megtiltja a fejkendő viselését az általános iskolákban.

Ümit Vural, az IGGÖ elnöke csütörtökön kiadott közleményében úgy fogalmazott: a demokrácia “fekete napja” volt a fejkendőtilalmi törvény elfogadása, mert a jogszabály szerinte kizárólag az iszlám fejkendő viselőit diszkriminálja, miközben ez a ruhadarab a vallás gyakorlásának része.

Az általános iskolai fejkendőtilalom szegregációhoz, majd az iszlám vallású diáklányok hátrányos megkülönböztetéséhez fog vezetni – figyelmeztetett az IGGÖ elnöke, hozzátéve, hogy a tilalom szerinte nem a gyermekek jóllétének biztosítására irányul.

Az Osztrák Szövetségi Ifjúsági Érdekképviselet (BJV) szintén annak a véleményének adott hangot, hogy a törvény a muszlim vallású lányokat diszkriminálja, mert a tilalom kifejezetten nem vonatkozik a zsidó vallásúak által hordott kipára, illetve a szikh vallásúak által hordott pátkára sem.

Az osztrák parlament által szerda este elfogadott jogszabály a törvényhozók indoklása szerint azt a célt szolgálja, hogy a muszlim lányok könnyebben integrálódhassanak. (MTI)

[popup][/popup]