Ismét zavargások az Al-Aksza mecsetnél, rakétákat lőttek Izraelre a Gázai övezetből

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Már második éjjel törtek ki zavargások Jeruzsálem óvárosában az Al-Aksza mecsetnél, és ismét rakétákat lőttek Izrael felé a Gázai övezetből – jelentette a helyi média csütörtökön.

A hajnali zavargásoknál kevésbé hevesen, de ismét összetűzések voltak szerda éjjel Jeruzsálem óvárosában a Templom-hegyen, az Al-Aksza mecsetnél. Az izraeli rendőrség jelentése szerint eltávolítottak több tucat palesztin fiatalt a mecsetből, akik kövekkel és petárdákkal barikádozzák el magukat, hogy ott töltsék az éjszakát, és “megvédjék” a muzulmán vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyét.

A palesztinok megpróbálták bezárni a mecset ajtaját, hogy elbarikádozzák magukat és megakadályozzák, hogy a hívők elhagyják a mecsetet. Az izraeli biztonságiak ennek elejét vették, és a rendőrség közleménye szerint “segítettek a hívőknek távozni”.

A palesztinok beszámolói szerint viszont az izraeli rendőrök erőszakkal űzték ki őket, gumilövedékeket és sokkoló gránátokat vetettek be a mecsetnél a palesztinok ellen, letartóztatásokról és sérülésekről adtak hírt.

A palesztin terrorszervezetek ismét rakétákat indítottak szerdán este a Gázai övezetből a nyolcnapos pészah ünnep kezdetén a széderestét ünneplő izraeli települések ellen. Egy rakéta még Gázában, egy másik pedig a Gázát Izraeltől elválasztó biztonsági kerítés közelében csapódott be, sérülés vagy anyagi kár nem történt. Csütörtök hajnalban újabb öt rakétát lőttek ki Izrael felé, de ezek sem okoztak veszteségeket.

“Ez a válasz a jeruzsálemi eseményekre. Vezetőségünk egy órát ad az ellenségnek, hogy elhagyja az Al-Aksza mecset udvarát, különben megismételjük a műveletet” – vállalta magára az  Iszlám Dzsihád katonai ága, az Al-Kudsz Brigádok a felelősséget a rakétatűzért.

Szerda este több, arab kisebbség lakta izraeli településen, Umm al-Fahemben, Baka al Garbijjában, Kafr Kanában, Szakhninban és Sfaramban tiltakozó meneteket tartottak az Al-Aksza mecsetben előző éjjel történt rendőri erőszak ellen.

Muhammad Mahmúd ügyvéd, a sziluani Vadi Hilva információs központ szakembere arról számolt be, hogy szerda délután az izraeli hatóságok szabadon engedtek 379, hajnalban őrizetbe vett palesztint azzal a feltétellel, hogy nem mehetnek a jeruzsálemi óváros és az Al-Aksza a közelébe. Hatvanegy, szerda hajnalban az Al-Aksza mecsetnél letartóztatott palesztint továbbra is fogva tartanak a nyomozás befejezéséig.

Idén már csaknem száz palesztint öltek meg Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. 2004 óta tavaly volt a legmagasabb a halálos áldozatok száma a palesztin területeken, megközelítette a százötvenet. Izraeliek elleni palesztin támadásokban tizenöt embert öltek meg ugyanebben az időszakban.

Izrael azt állítja, hogy a palesztin áldozatok többsége fegyveres volt. Az izraeli hivatalos közlések szerint a katonai rajtaütések célja a palesztin fegyveres szervezetek felszámolása és a jövőbeli terrortámadások meghiúsítása. A palesztin tisztségviselők viszont úgy nyilatkoztak, hogy a razziákban Ciszjordánia 55 éve tartó, határozatlan idejű izraeli megszállásának megszilárdítását látják. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]