Ismét bezárnak a járvány miatt a budapesti zsinagógák

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A fertőzöttek száma a mai nappal 44 fővel tovább emelkedett. Több budapesti zsinagóga vezetése, élve a számukra biztosított lehetőséggel úgy döntött, hogy a zsinagógáikat bezárják és az online térben fogják közösségi imádkozásaikat megtartani. 

A Dohány utcai zsinagóga

A Mazsihisz körzeti elnökei közül többen határozott iránymutatást kértek. Erre is tekintettel a Krízismenedzsment döntéshozói konszenzusban úgy határoztak, hogy a zsinagógai imádkozásokat a mai nappal kezdődően, azaz 2020. augusztus 28-tól határozatlan időre felfüggesztik.

Külön megvizsgálták a vasárnapi Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) közgyűlés megtarthatóságát.

A szakvélemények szerint, amennyiben a szociális távolságot és a maszkviselést a jelenlévők betartják, a Dohány zsinagóga folyamatos átszellőztetése és a küldöttek teljes körű tesztelése a kockázatokat minimális szintre szorítják.

Ugyanezen biztonsági szintet máshol nem tudják biztosítani írja a Mazsihisz.hu.

A honlapon közben megjelent egy másik hír is

a Dohány utcai zsinagógában tartandó nagyünnepi istentiszteletek járványügyi szabályai kapcsán:

“A COVID-19 vírus okozta járványügyi helyzet miatt az őszi nagyünnepeinket csakis szigorú biztonsági intézkedések mellett tudjuk megtartani, és reményeink szerint meg is fogjuk tartani a Dohány utcai Zsinagógában.

Ennek azonban szigorú feltételei vannak, melyek a következők:

1., Zsinagógánkba maximum 500 főt engedhetünk be. Ez az 500 is csak az előre megváltott jegyen szereplő templomszékben ülhet.

2., A maszk viselése KÖTELEZŐ. Kérjük, hogy a maszkot bent tartózkodásuk alatt mindvégig hordják, és a helyüket csak halaszthatatlan esetben hagyják el. Az előírás szerinti távolság megtartása az összes jelenlévő hittestvérünk biztonsága érdekében nem szeghető meg. A maszk levétele, vagy helytelen használata esetén az illetőt a többiek védelme érdekében a Zsinagóga elhagyására fogjuk felkérni.

Most lesz igazán gyakorlat a régi zsidó elv: minden zsidó felel a másikért!

3., Előzetes regisztráció és jegyvásárlás ennek tükrében kötelező. A jegy ára 2000 Ft, mely megvásárolható szeptember 1-től, hétköznapokon 9-13 óra között Grosser Balázsnál a Wesselényi utca 7. szám alatt található Talmud-Tórában. Jegyvásárlás az I-tentisztelet előtt már nem lehetséges. Belépés csak a jegy felmutatásával történhet.

4., Mivel csak kijelölt helyekre lehet majd ülni, így nem tudunk tekintettel lenni arra, hogy valakinek akár évtizedek óta megszokott helye van” – fogalmaz a közlemény.

[popup][/popup]