Iskolákba, templomokba, zsinagógákba, idősotthonokba is elviszik a zenét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Richard Strauss-opera, Prokofjev-minifesztivál, Mahler-szimfóniák itthon és Amszterdamban – a jubileumi évad után a Budapesti Fesztiválzenekar továbbra is a zenetörténet legmagasabb csúcsait veszi célba.

Fischer Iván és Erdődy Orsolya

A BFZ növekvő nemzetközi jelenléte mellett változatlanul a tágas magyar kulturális közösség és a magyar főváros zenekara marad, teszi hozzá Erdődy Orsolya menedzser-igazgató. „Idén tizedszer indulnak el a közösségi hetek, tavasszal és ősszel is iskolákba, templomokba, zsinagógákba és idősotthonokba visszük el a zene örömét. Az új évad ünnepi kezdeteképpen pedig augusztus 31-én a Hősök terén ismét ingyenes szabadtéri koncertre hívjuk a várost.”

Commedia dell’arte, dupla Mahler és a közös Európa

A Fesztiválzenekar koncerttermi évada 2024–25-ben is operabemutatóval indul, Richard Strauss Ariadné Naxoszban című művével. A címszerepet a The New York Times által „gazdagon zengő szopránja” miatt dicsért Emily Magee alakítja. Az előadásnak Fischer Iván nemcsak dirigense, hanem társrendezője is lesz, a művet a kiváló színésznő és commedia dell’arte-specialista Chiara D’Annával közösen állítják színpadra. Az opera 2024 nyarán Spoletóban debütál, majd ősszel a Müpa-beli előadások után a Vicenzai Operafesztiválon is bemutatkozik.

Tartson Fischer Ivánnal és a BFZ-vel a 2024-25-ös évadban is!

Legyen tagja a Budapesti Fesztiválzenekar közösségének a 2024-25-ös szezonban is! Bérletek ÁPRILIS 3-tól bfz.hu

A Müpával közös Európai Hidak fesztivál jelképes hídjai a közelgő évadban Budapestről magához Európához, az eszméhez és a kulturális közösséghez ívelnek.

A BFZ az Európai Unió Ifjúsági Zenekarával ad közös koncertet itthon és Brüsszelben, melynek programjában Fischer Iván egyik szerzeménye is műsorra kerül: Táncszvitjének hazai bemutatóján hegedűszólistaként az ukrán Diana Tishchenko működik közre.

Fischer Iván két Mahler-szimfóniát is vezényel a 2024–25-ös évadban, a monumentális Másodikat a Nemzeti Énekkar közreműködésével, és a nevezetes Adagiettóról is ismert Ötödiket. Folytatja nagyszabású karmesteri ciklusait is, Brahms I. szimfóniájával és Dvořák Hetedikjével.

2024–25-ös évadban is elismert, inspiráló és karakteres karmesterek érkeznek az együtteshez. Jakub Hrůša egy teljesen cseh programot vezényel, de visszatér Andrés Orozco-Estrada és Robin Ticciati is. Folytatja kiapadhatatlan Haydn–Mozart-sorozatát Takács-Nagy Gábor, ezúttal Mozart „nagy” g-moll szimfóniája is sorra kerül.

Emlékezetesnek ígérkezik a 2024–25-ös évad két barokk koncertje is, amelyeket zenei irányítása a régizene élő legendája, Jordi Savall és a barokk hegedű legsokoldalúbb és legkiemelkedőbb alakja, Midori Seiler kezébe kerül.

Az évad szólistái is a nemzetközi koncertélet produkciók legkiválóbbjai közül kerülnek ki. Igor Levit, a zongoraművész, akihez a The New Yorker szerint „senki sem hasonlítható”, három egymást követő estén eljátssza Prokofjev mind az öt zongoraversenyét, valóságos minifesztivállá gazdagítva vendégszereplését. Kirill Gerstein Brahms I. zongoraversenyét, Francesco Piemontesi Beethoven Negyedikjét adja elő a Fesztiválzenekarral. Renaud Capuçon 1737-es Guarneri-hegedűjén hozza el Mendelssohn e-moll hegedűversenyének mély és árnyalt hangszíneit.

A hangversenytermi nagykoncertek mellett a Budapesti Fesztiválzenekar korábbi társadalmi kezdeményezéseit is továbbviszi, az idén tizedik évfordulójához érkező Közösségi Hetek keretében a zenekar országszerte kicsikhez és nagyokhoz viszik majd el a muzsikát. Folytatódnak az ismeretterjesztő-közönségnevelő programok, a Kakaókoncertek, az Iván mesél-sorozat és a nagyon népszerű Midnight Music koncertek is.

[popup][/popup]