Iránnak több katonája van Szíriában, mint az Iszlám Államnak

Írta: Tóth Gergely/Index - Rovat: Hírek - lapszemle

Putyin mindenre rábólint, Trumpnak nincs terve, miközben az Iszlám Állam bukása után is tízezernyi külföldi katona marad Szíriában. Eytan Gilboa professzorral, az izraeli Bar-Ilan Egyetem tanszékvezetőjével beszélgettünk a közel-keleti válság kevésbé ismert részleteiről.

Kezdjük a legutolsó válsággal: ön szerint miért mondatta le a szaúdi vezetés Szaad Haríri libanoni miniszterelnököt?

 

 

A Hezbollah és a síita félholdA Hezbollah harminc év alatt regionális milíciából árnyékállammá, majd nemzetközi elitalakulattá vált. Ma már a szunnita-síita vallásháború minden frontján ott vannak.Tovább

A szunnita-arab államok aggódnak a síita félholdnak nevezett, Jementől Dél-Irakon és Szírián át Libanonig alakuló iráni befolyási övezet miatt (erről itt olvashat részletesen), amihez már az amúgy szintén szunnita Katar is közel sodródott. Irán Libanont a síita terrorszervezeten, a Hezbollahon keresztül akarja irányítani, Szíriát viszont közvetlenül – ezért is vet be Aszad mellett egy, az Iszlám Állam teljes fegyveres erejét is meghaladó nagyságú iráni-síita fegyveres erőt.

Eytan Gilboa az izraeli Bar-Ilan Egyetem Nemzetközi Kommunikációs Tanszékének vezetője, több nemzetközi hírű egyetem vendégelőadója. Szakterületei a nemzetközi kommunikáció és az Egyesült Államok közel-keleti politikája. Magyarországon az Antall József Tudásközpont és az Israel Public Diplomacy Forum izraeli külpolitikai kezdeményezés közös konferenciájának keretében tartott előadást.

Konkrétan hány emberről van szó?

Valószínűleg ötvenezer harcosról, akiket a Közel-Kelet különböző síita közösségeiből toboroztak. Az emberek többsége azt hiszi, most, hogy az Iszlám Államot legyőzték, Aszad ellenőrzi Szíriát. De hát ez egyáltalán nincs így. A milíciák maradnak, a harcok is maradnak. Iránnak hosszú távú tervei vannak Szíriában: egy tengerészeti bázist akar építeni Tartúszban, a Földközi-tenger partján, és egy használaton kívüli légibázist is saját céljaikra akarnak kialakítani Latakiában.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]