Iráni politikus: Izrael szabadon irányítja műveleteit Teheránban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Ali Hamenei ajatollah kedden azt mondta a perzsa fővárosba látogató Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Teheránnak és Moszkvának ébernek kell maradnia a „nyugat megtévesztésével” szemben, és hosszú távú együttműködésre szólított fel. Az iráni állami televízió arról is beszámolt, hogy a háromoldalú csúcstalálkozó végén – a jelenlevő Recep Tayyip Erdogan török elnökkel együtt – a felek közös nyilatkozatban hangsúlyozták azt is, hogy Irán, Törökország és Oroszország elítéli a Szíria elleni (állítólagos) izraeli támadásokat.

Putyin és Hamenei taláálkozója (MTI/EPA/A legfőbb iráni vezető hivatala)

Eközben a brit Financial Times keddi riportjában egy magát mindössze „reform politikusként” megnevező tisztviselőt idézett, mondván, „úgy tűnik, Izrael nagyszabású szervezetet hozott létre Teheránban, és szabadon irányítja a működését” – idézi az ujkelet.live. A forrás azt is hozzátette, hogy a zsidó állam egyértelműen Irán biztonsági imázsának hiteltelenítését vette célba, ahogyan a The New York Timesnak korábban nyilatkozó izraeli tisztviselő is azt mondta, hogy ez egy szándékos taktika a Forradalmi Gárda kudarcainak feltárására, ami konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között.

Az elmúlt hónapokban a nemzetközi médiában megjelent riportok számos iráni merényletet tulajdonítottak Izraelnek, bár Jeruzsálem ritkán vagy egyáltalán nem vállalja fel nyilvánosan az ilyen műveleteket.

Az Izrael és Irán közötti feszültség az elmúlt hónapokban tovább fokozódott, miután Teheránban meggyilkoltak egy iráni vezető tisztet, illetve számos más titokzatos iráni biztonsági kulcsszemély is életét vesztette. Szíriában pedig, a Moszkvával hűvösebbre fordult kapcsolatok ellenére, tovább folytatódtak az iráni milíciák ellen irányuló légicsapások, amelyet Izrael szintén nem szokott kommentálni.

Jelentős imázsromboló csapásnak számít, hogy májusban Teheránban meggyilkolták az Iráni Forradalmi Gárda Kudsz-erőjének vezető tagját, Sayyad Khodaei-t, majd más fegyveres programokban részt vevő katonai személyiségek és tudósok meggyilkolásáról számoltak be szintén Iránban. Teherán bosszút ígért Khodaei halála miatt, amelyet az iszlám köztársaság egyértelműen Izraelnek tulajdonított.

A The New York Times május végi riportja szerint az izraeliek azt állították, hogy Khodaei az úgynevezett 840-es egység helyettes vezetője volt, amely az iráni gárda Kudsz-erőinek egy árnyék hadosztálya, amely Iránon kívüli célpontok – többek között izraeliek elrablását és meggyilkolását hajtja végre. Khodaei kifejezetten a 840-es egység közel-keleti hadműveleteiért volt felelős, de csak az elmúlt két évben vett részt az izraeliek, európaiak, illetve amerikai civilek és kormánytisztviselők elleni terrorkísérletekben Kolumbiában, Kenyában, Etiópiában, az Egyesült Arab Emírségekben és Cipruson.

Likvidálásával Izrael figyelmeztetni akarta Iránt, hogy állítsa le az egység tevékenységét, mondta az amerikai újságnak nyilatkozó titkosszolgálati forrás.

A Financial Times jelentése szerint „az iráni rendszer legmagasabb szintjein aggodalom” észlelhető az Izraelnek tulajdonított támadások sorozata miatt.

Mindezek ellenére iráni tisztviselők azt nyilatkozták a brit lapnak, hogy jelenleg nem kívánják közvetlenül fokozni a feszültséget.

„Irán politikája továbbra is az, hogy együttműködik meghatalmazott erőivel, és nem kezdeményezünk semmilyen támadást Izrael ellen, amennyiben Izrael nem támadja meg Libanont” – idézte a lap a rezsim állítólagos bennfentesét, aki azt is hozzátette, nem bölcs dolog Izrael ellen harcolni, és bár a cionisták is vicsorítanak, fogaik nem elég élesek ahhoz, hogy Iránt eltalálják.”

Ugyanakkor Mohammad Ali Abtahi volt iráni alelnök a Times korábbi riportjában elismerte, hogy az Iránon belüli biztonsági rések és Izrael széles körű műveletei valóban aláásták legerősebb hírszerző szervezetüket, illetve ugyanitt meg nem nevezett iráni tisztviselők azt is közölték, hogy „Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba.”

[popup][/popup]