Iráni hackerek izraeli LMBTQ csoporthoz köthető és orvosi tesztadatokat hoztak nyilvánosságra

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Nyilvánosságra hozta az izraeli LMBTQ közösség ellopott adatait az Iránhoz köthető Black Shadow hackercsoport – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedd este.

A közösség “Atraf” nevű ismerkedési oldala több százezer felhasználójának adatait hozták nyilvánosságra kedden, miután lejárt a vasárnap meghirdetett 48 órás határidő, és nem fizették ki nekik a követelt egymillió dollárt.

A ynet beszámolója szerint ez jelentősen megváltoztatja sok ezer ember életét, félelemmel és aggodalommal tölti el azokat, akik “még nem bújtak elő”, nem vállalták fel a világ előtt az LMBTQ közösséghez tartozásukat.

Az adatok mellett fényképeket és videófelvételeket is megosztottak egymással a felhasználók, ami szintén a hackerek kezébe került. “Ez a magánszféra megsértése, és nagyon kellemetlen érzés. Nem hiszem, hogy terjeszteni fogják a videókat és fényképeket, de ha betartják ezt az ígéretüket, akkor az szörnyű lesz” – mondta a lapnak egy David nevű felhasználó. Egy másik nyilatkozó szerint családokat tehet tönkre a kiszivárogtatás.

Az adatelemzők szerint a hackerek által feltöltött Excel táblázat nem tartalmaz képeket és videókat, viszont sok szöveges üzenetváltás található benne.

A teljes név mellett a felhasználók beceneve, e-mail címe, jelszava, lakcíme, szexuális preferenciája, családi állapota, magassága és hajszíne, valamint telefonszáma került nyilvánosságra, emellett mintegy 17 millió hívásrögzítés a beszélgetők aktuális tartózkodási helyével, sőt az oldalról törölt 320 ezer profil adatait is ellopták.

Az izraeli LMBTQ közösség arra kérte az érintetteket, hogy ha segítségre van szükségük adataik nyilvánosságra kerülése miatt, akkor a segélyvonalakon beszéljenek szakemberekkel.

A Black Shadow (Fekete árnyék) nevű hackercsoport a Cyberserve nevű izraeli internetes tárhelyszolgáltató cég szervereit törte fel, amelyeken több millió izraeli adatait őrzik. Az Atraf mellett megtámadták közlekedési vállalatok, egy idegenforgalmi cég és egy Holon városban lévő múzeum honlapját is.

A gyanú szerint Iránhoz köthető hackerek vasárnap ultimátumot adtak, hogy ha 48 órán belül nem kapnak egymillió dollárt, akkor nyilvánosságra hozzák az ellopott adatokat.

Izrael és Irán évek óta árnyékháborút folytat, amelyben előbbi állítólag többször is a kiberhadviselés eszközeit vetette be az iráni nukleáris program megvalósításának megakadályozására. Múlt héten példátlan kibertámadás érte az iráni üzemanyag-elosztó rendszert.

*

Nyilvánosságra hozta a Mór nevű rendelőintézet-lánc pácienseinek ellopott adatait is az Iránhoz köthető hackercsoport – jelentette az izraeli katonai rádió szerda reggel.

Az Iránhoz kötődő Black Shadow (Fekete árnyék) hackercsoport a Mór Intézet 290 000 kezeltjének személyes adatait szivárogtatta ki. A Mór Intézet a Klalit egészségbiztosító pénztár független leányvállalata, ahol elsősorban a különféle diagnosztikai vizsgálatokat végzik.

Az internetre feltöltötték a páciensek orvosi tesztjeivel kapcsolatos adatait, időpontkéréseket, levelezéseket egyebek közt a vérvizsgálattal, nőgyógyászati, vastagbéltükrözéses, ultrahangos és mammográfiai vizsgálatokkal kapcsolatban.

“A legfrissebb kiszivárogtatások további lépést jelentenek az érzékeny személyes adatok nyilvánosságra hozatalában” – nyilatkozott Mei Brooks-Kempler kiberszakértő a Walla hírportálnak.

“Az ellopott információt felhasználhatják most és a jövőben célzott támadásokhoz, zsaroláshoz, sőt, megkísérelhetik, hogy segítségével az így megismert személynek adják ki magukat”- tette hozzá.

Az ügyészség kibervédelmi osztályának kérésére a Google letiltotta a hozzáférést a Black Shadow csoport oldalaihoz. Emellett a Telegram nevű üzenetküldő applikáció blokkolta a csoport további két további csatornáját is, amelyeken adatbázisok feltörése révén szerzett személyes információkat terjesztettek.

A Black Shadow (Fekete árnyék) nevű hackercsoport a Cyberserve nevű izraeli internetes tárhelyszolgáltató cég szervereit törte fel, amelyeken több millió izraeli adatait őrzik. A Mór Intézet és az Atraf mellett megtámadták közlekedési vállalatok, egy idegenforgalmi cég és Holon város egyik múzeumának honlapját is. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]