Iráni atom – veszélyes mennyiségre figyelmeztet egy amerikai szervezet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Irán az atomalku felmondása óta folytatja a dúsított urán felhalmozását.

Műholdkép a natanzi urándúsító föld feletti részéről 2020. június 29-én. A létesítmény nagyobb része 8 méterrel a a földfelszín alatt van.

A Szabadeuropa.hu az AP hírügynökséget idézi, mely a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) egy bizalmas jelentésére hivatkozik.

Eszerint Iránnak november 2-án már majdnem 2,5 tonna alacsonyan dúsított urán állt rendelkezésére. Augusztus 25-én még csak alig több mint 2.1 tonnájuk volt.

A 2015-ös iráni atomalku szerint az országnak csak legfeljebb 202,8 kg-os készlete lehetne. A megállapodást az USA, Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Kína és Oroszoroszág írta alá Irán mellett.

A NAÜ jelentésében az is szerepel, hogy az urán dúsítását is folytatta az ország, 4,5 százalékos tisztaságot értek el. Az atomalku legfeljebb 3,67 százalékot engedett volna.

A washingtoni székhelyű Arms Control Associaton szerint Iránnak már most kétszer annyi alapanyaga van, mint ami elég lehet egy atombombához. A NAÜ szerint viszont ez nincs így, ezekből az adatokból még nem lehet megmondani, hogy Irán képes lenne-e atombomba létrehozására.

Iránnak a megállapodás előtt 20 százalékos tisztaságú urán állt rendelkezésre, ami csak egy technológiai lépésre van a 90 százalékos, fegyverekhez használatos urántól. 2013-ban emellett Iránnak több mint 7,7 tonnás dúsított uránkészlete volt.

Teljes cikk

[popup][/popup]