Innovációs és technológiai megállapodásokat kötött Magyarország és Izrael

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter látogatást tett az izraeli Weizmann Intézetben, találkozott Merav Michaeli, közlekedési miniszterrel és Orit Farkash-Hacohen, innovációs és technológiai miniszterrel.

Palkovics László Izraelben (Fotók Magyarország Tel-Avivi Nagykövetsége)

A magyar miniszter aláírt két együttműködési megállapodást, lebonyolított három üzleti találkozót – írja november 9-i facebook posztjában a tel-avivi magyar nagykövetség – és előadott a Smart Mobility Summiton.

Az innováció mindkét ország számára kiemelt jelentőséggel bír, a mesterséges intelligenciától kezdve az önvezető járműveken át a mikrobiológiáig. “Sokat tanulhatunk egymástól és a jövőben igyekszünk még szorosabbra fűzni az együttműködést” – fogalmaz a követségi közlemény.

*

A mesterséges intelligencia alkalmazása és az önvezető járművek jelentik az innováció sikerének a zálogát – nyilatkozta az MTI-nek telefonon Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki kedden Tel-Avivban folytatott tárgyalásokat.

A magyar tárcavezető három miniszteri és egy kutatóintézeti megbeszélést követően részt vett Naftali Bennett izraeli miniszterelnök Okos Mobilitás elnevezésű innovációs és technológiai konferenciáján (Prime Minister’s Smart Mobility Summit).

Palkovics László izraeli látogatása elején megbeszélést folytatott Ziv Reich professzoral, a világ egyik legjelentősebb, alapkutatásokat folytató tudományos szervezetének, a Weizmann Intézetnek az ügyvezető alelnökével, valamint Irit Sagi professzoral, az intézet technológiatranszferért felelős alelnökével. Mivel a szervezetnek eddig nem volt hivatalos élő kapcsolata Magyarországgal, ezért a megbeszélés célja az volt, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete (KOKI) és a Weizmann Intézet között az idegtudományok és az agykutatás területén folyó együttműködést felgyorsítsa. Áttekintették többek között, hogyan lehet az alapkutatásoktól eljutni odáig, hogy egy innovációból cégek és termékek jöjjenek létre.

A miniszter hangsúlyozta: a megbeszélés annyira sikeres volt, hogy a magyar és az izraeli fél nem vár az együttműködéssel a korábban tervezett áprilisi időpontig, hanem már januárban találkoznak és rögzítik az együttműködés keretrendszerét. Ezt az is indokolja, hogy 2022 első negyedévében kiírnak egy olyan kutatás-fejlesztési pályázatot, amelyet az izraeli innovációs hivatal és a magyar kormány 3-3 millió euróval támogat. A megbeszélést követően a miniszter találkozott az intézetben dolgozó magyar vagy magyar származású professzorokkal és doktoranduszokkal.

Palkovics László találkozott Merav Michaeli közlekedési miniszterrel (édesanyja a magyar származású Suzan Kastner), akivel közlekedésfejlesztési kérdésekről tárgyalt a magyarországi vasút- és repülőgép-fejlesztési kormányzati program kapcsán, valamint eszmét cseréltek a hidrogén meghajtású járművek jövőbeli felhasználási lehetőségeiről. A miniszter kérte izraeli partnere támogatását abban, hogy a WizzAir légitársaság tárgyalhasson a Ben Gurion Nemzetközi Repülőtér igazgatójával arról, hogy izraeli működése költséghatékonyabbá válhasson.

A magyar tárcavezető Idan Roll izraeli külügyminiszter-helyettessel oktatási csereprogramról szóló megállapodást írt alá, amely tovább erősítheti a magyar-izraeli kapcsolatok bővítését.

A szintén magyar felmenőkkel rendelkező Orit Farkash-Hacohen innovációs, tudományos és technológiai miniszterrel tudományos együttműködésről szóló egyetértési megállapodást írt alá, majd a felek áttekintették a kétoldalú szakmai együttműködés közös területeit. Ide tartoznak az autonóm, önvezető járművek és repülőeszközök (drónok), az izraeli-magyar biotechnológiai fejlesztések Magyarországon, a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazási lehetősége és ezek jogszabályi feltételei, valamint a lézertechnológiai együttműködés jövőbeli lehetőségei a Szegedi ELI Lézerközpont bevonásával. Az MI területen megemlítette az OTP és az ITM együttműködését egy nagyteljesítményű szuperszámítógépes célhardver finanszírozására, amely a magyar vállalkozások részére biztosít majd megfelelő számítási és alkalmazási háttérkapacitást. Tárgyalópartnerével egyetértettek, hogy a fenti területek jelentik az innováció sikerének a zálogát.

Palkovics László ezt követően a miniszterrel együtt részt vett az Okos Mobilitás konferencia panelbeszélgetésén, amely során azt járták körbe, hogy mitől lesz egy ország okos mobilitási nemzet, és mit tehet a kormányzat ennek előmozdítása érdekében. A beszélgetés során kiderült, hogy Izrael nagyon hasonló prioritásokkal rendelkezik, mint Magyarország.

A konferenciát követően Palkovics László izraeli üzleti partnerekkel tárgyalt jövőbeli konkrét együttműködési lehetőségekről.

[popup][/popup]