Indul a kivitelezés: 1.8 milliárdból készül az EMIH kulturális központja

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Eredményesen zárult a közbeszerzés, így megkezdődhet a Firgun Ház, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség (EMIH) – Magyar Zsidó Szövetség új kulturális létesítményének kivitelezése Budapesten, a Baross utcai egykori pártszékház épületében.

A Baross utca 61. sz. alatti Kádár-kori épület, amelyben a színház kialakítására az EMIH 1.8 milliárd forintot kapott (Fotó: építészfórum)

A várhatóan 2024 decemberére elkészülő központ színházi előadásoknak, kiállításoknak, koncerteknek, könyvbemutatóknak és közösségi rendezvényeknek ad majd otthont, emellett az épületben kóser étterem és kávézó is lesz – olvasható az EMIH – Magyar Zsidó Szövetségnek az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Az egykori pártszékház épületét a Future Plans építésziroda tervei szerint alakítják át, a napokban megkezdődő kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárás nyertese, a legalacsonyabb árat ajánló Dobsza Constructive Kft. végzi.

A beruházást a magyar állam 1,8 milliárd forinttal támogatta – írták.

A közleményben idézték Réczei Tamást, a Firgun Ház – Színház és Kulturális Központ szakmai vezetőjét, aki elmondta, hogy a színházteremben a tervek szerint saját bemutatók, befogadott előadások, önálló estek, tematikus estek is megvalósulnak, a kis színházterem pedig a független színházi szféra alkotóinak, a vidéki színházak stúdiószínházi produkcióinak és koprodukcióknak biztosít helyet.

Réczei Tamás

A Firgun Házba kóser éttermet és kávézót is terveztek, ahol szintén lesznek majd felolvasások, szakmai találkozók, irodalmi estek és koncertek. A szakmai vezető szerint az új budapesti színház jelenlétet és bemutatkozási lehetőséget szeretne biztosítani frissen végzett és egyetemi tanulmányaikat végző színházi és bábszínházi rendezőknek.

Köves Slomó, az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija elmondta, hogy ez a projekt jól illeszkedik a hitközség nyitott szemléletébe, hiszen a Firgun Ház a művészet nyelvén nemcsak a hazai zsidó közösséget kívánja megszólítani, hanem a zsidó kultúrára kíváncsi többségi társadalmat is. “Biztos vagyok benne, hogy a zsidóság kulturális örökségének megismertetésével, a gazdag magyar-zsidó kulturális hagyomány és a kortárs művészetek bemutatásával tovább javíthatunk békés együttélésünk minőségén, és hozzájárulhatunk a magyar zsidóság kulturális hozzájárulásának köztudatba emeléséhez is” – fogalmazott Köves Slomó.

Köves Slomó (Fotó: Czirják Pál)

Az egykori pártszékház átalakítására eredetileg Kőszeghy Flóra – Studio Kőszeghy – készített építészeti tervet, amelyet 2021-ben engedélyeztek, azonban a tervezői költségbecslés olyan magas összeg lett, hogy a beruházó kénytelen volt elvetni a terveket.

2022-ben a Paksa Tamás vezette Future Plans iroda kapott megbízást, hogy gondolják újra a házat. Az elkészült – Győri Johanna vezető tervező által jegyzett – új tervekre az építési hatóság 2022 decemberében adott ki engedélyt. A beruházás első ütemében 1562 négyzetmétert újítanak fel, amely magába foglalja a 208 férőhelyes nagy színháztermet is.

A kivitelezésre kiírt nyílt közbeszerzési eljárás során a három érvényes ajánlatból a legjobb árat (1,35 milliárd forint) ajánló Dobsza Constructive Kft. lett a nyertes – tették hozzá. (MTI)

[popup][/popup]