India – Izrael: erősödő katonai együttműködés

Írta: Frei Gerda/kitekinto.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A közös nevező: az iszlám fenyegetés

Barak_Launch_lg

A Barak 1 indítása

Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke szeptemberben találkozott Narendra Modi indiai miniszterelnökkel. Ilyen szintű eseményre az elmúlt tíz évben nem volt példa a két ország között. A találkozás alkalmával Netanjahu Izraelbe invitálta Modit, illetve szóba került az iszlám terrorizmus problémája is, amellyel szemben Netanjahu szorgalmazta az Indiával való szorosabb együttműködést is.

A múlt hét folyamán újabb fordulat történt a két ország kapcsolatában: India sok év után úgy döntött, 144 millió dollár értékben vesz Izraeltől rakétákat. A terv szerint 2015 decemberétől kezdődően India öt év alatt több mint kétszáz Barak 1 típusú, csatahajóra szerelhető rakétát vesz majd meg Izraeltől. Az indiai haditengerészet pozitívan áll az üzlethez, hiszen elmondásuk szerint az elmúlt években az ország hadihajóinak készletei hiányt szenvedtek az utánpótlásban.

Izrael számára is meglehetősen fontos ez a megállapodás, hiszen ennek megkötésével közelebb kerülhetnek az új indiai kormányhoz, így a diplomáciai kapcsolatokban is előrelépés történhet, amely idővel előmozdíthatja a katonai együttműködést is. 2006-ban egyszer már kísérletet tettek a most megkötött üzlet lebonyolítására, azonban egy korrupciós botrány miatt akkor ez meghiúsult. A vádak azóta is bizonyítékok nélkül maradtak, így most ismét lehetőség adódott a félbeszakadt tárgyalások felújítására. Netanjahu a találkozás alkalmával többek között javaslatot tett Modinak arra, hogy együttműködésüket terjesszék ki a cyber térre is.

Izrael kiterjedt biztonsági kapcsolatokat ápol Indiával, illetve fontos fegyverellátó is az ázsiai országok számára –  a 2013-as adatok szerint az elmúlt években 3,9 milliárd dollár értékben exportált fegyvereket a térségbe. India védelmi minisztere júliusban látogatott Izraelbe, ahol további fegyverek vásárlásról, valamint az indiai légierő számára kifejlesztett rendszert érintő üzleti lehetőségekről tárgyaltak. Az elmúlt évben az indiai kormány jóváhagyta tizenöt Heron, pilóta nélküli légijármű megvásárlását is.

Izrael jelenleg a Barak 1 továbbfejlesztett verzióján, a Barak 8-on dolgozik India közreműködésével. Jelenleg India jelenti a legnagyobb vásárlóerőt az izraeli védelmi eszközökre, emellett az Indiában lévő katonai delegációk közül az izraeli a második legnagyobb az amerikai után. Mindemellett a két ország aktívan együttműküdik a terrorizmus elleni küzdelemben is.

A 144 millió dolláros üzleten kívül múlt hét folyamán sikerült tető alá hozni egy 525 millió dolláros megállapodást is. India nyolcezer tankelhárító rakétát és háromszáz indítószerkezetet vásárol Izraeltől a Barak 1 rakétákon kívül, elutasítva ezzel Washington ajánlatát. Az USA hosszú ideig győzködte Indiát a Lockheed által épített Javelin rakéták megvásárlására, úgy tűnik, nem sok sikerrel.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]