Imádjuk a könyveit, de zsidók vagyunk…”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Roald Dahl, aki olyan világhírű gyermekkönyveket írt, mint a Charlie és a csokigyár, a Matilda, vagy a Fantasztikus Róka úr, gyakran tett antiszemita kijelentéseket élete utolsó éveiben.

Roald Dahl

A család bocsánatkéréséről a Guardian nyomán a Telex.hu számol be:
„Valóban van egy jellemvonás a zsidó karakterben, ami ellenérzést vált ki – ez talán a nagylelkűség hiánya a nem-zsidók felé. Szerintem mindig van oka annak, ha valahol kialakul egy anti-bármi. A Hitler-féle görények sem indok nélkül pécézték ki őket”

– mondta még 1983-ban a New Statesmannek adott interjújában. 1990-ben pedig az Independentben jelent meg egy cikke, szintén erősen antiszemita gondolatokkal: „Minden bizonnyal Izrael-ellenes vagyok, és antiszemita is lettem annyira, mint amennyire egy zsidó ember cionista egy másik országban, mint Angliában.”„Sehol sincsenek nem-zsidó kiadók, ők irányítják a médiát – igen ügyesen, tegyük hozzá – és ezért kell az Egyesült Államok elnökének mindenét eladni Izraelnek.”

Ezekért a mondatokért kért most bocsánatot Dahl családja az író hivatalos honlapján, írja a Guardian.

Dahl antiszemitizmusa már évtizedek óta ismert volt, a Guardian fel is idézett egy levelet, amit az író 1990-es halála előtt küldött neki két San Franciscó-i gyermek:

„Kedves Mr. Dahl! Imádjuk a könyveit, de van egy problémánk… zsidók vagyunk!! Szeretjük a könyveit, de ön nem kedvel minket, mert mi zsidók vagyunk. Ez zavar minket! Reméljük, meggondolja magát, és mindazt, amit a zsidókról mondott. Szeretettel, Aliza és Tamar.”

Teljes cikk

Címkék:antiszemitizmus, Roald Dahl

[popup][/popup]