Illegális előőrsöt ürít ki Izrael – valamikor

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izrael vasárnap közölte a Legfelsőbb Bírósággal, hogy a szamáriai Chomes illegális előőrsöt ki kell üríteni, válaszul a palesztin földbirtokosok petíciójára, jelentette a Haaretz hírportál. Az állam ugyanakkor nem részletezte, hogy mikor ürítik ki a telepet.

Rendőrségi intézkedés Chomesben idén januárban

A petíció arra kényszerítette a kormányt, hogy magyarázza el, miért tette lehetővé a telepesek számára, hogy szinte állandó jelenlétet hozzanak létre Chomesban, annak ellenére, hogy ez kifejezetten illegális – írja az ujkelet.live.

Izrael válaszuk kijelentette, hogy az előőrsre vonatkozó belépési tilalmat már végrehajtják az elszakadási törvény értelmében, mely lehetővé tette Izrael kivonulását Gázából 2005-ben és négy Júdea és Szamáriában lévő telepről, köztük Chomest.

Az állam szerint a belépési tilalom alól csak a jesiva diákok és a tömeges felvonulásokon résztvevők képeznek kivételt.

Az állam hozzátette, hogy Chomes ,,nyitott terület”, ami megnehezíti a belépési tilalom megfelelő betartatását, valamint az izraeliek belépésének megakadályozását.

A Legfelsőbb Bíróság várhatóan csütörtökön tárgyalja az ügyet.

Slomo Zacharia ügyvéd, a petíció benyújtóit képviselő ügyvéd válaszában elmondta, hogy ,,még az állam által adott obszcén válaszokkal összefüggésben is új rekordok születtek itt, az Államügyészség fennhatósága alatt”.

,,Az állam elismeri, hogy törvényellenesen cselekszik, engedélyez és fenntart egy illegális előőrsöt, miközben kizárja a földtulajdonosokat a földjükről” – mondta Zacharia. ,,Azzal, hogy nem evakuálja, az állam minden nap egy erőszakos gócpontot ápol, amely régóta terrorizálja a [közeli] Burka falu lakóit, és elismeri, hogy kötelezettségei és ígéretei ellenére izraeliek tömegeinek hagyja, hogy illegálisan a területen maradjanak. A Védelmi Minisztérium, az Államügyészség és a Legfelsőbb Bíróság ilyen jelentős mozgósítására még soha nem került sor a politikai és ideológiai érdekek megőrzése érdekében – a palesztinok, egy politikai hatalom és hang nélkül meggyengült csoport rovására.”

Februárban a kormány azt mondta, hogy engedélyezi a jesiva működését a telepen, de megakadályoz minden új építkezést. Az állam megjegyezte, hogy a jesiva evakuálására vonatkozó bármilyen döntést Beni Gantz védelmi miniszternek kell meghoznia.

A múlt hét elején Gantz azt mondta, hogy Chomest evakuálni fogják, Jáir Lapid külügyminiszter pedig egyetértett a lépéssel.

Naftali Bennett miniszterelnök kedden kijelentette, hogy az építkezés jelenleg „illegális” az előörsön.

„Van egy törvény, amely kimondja, hogy azokon a helyeken, melyek az elszakadás részei voltak, az építkezés illegális” – mondta Bennett.

A maga részéről azonban Ajelet Saked, Bennett miniszterelnök jobboldali Jamina pártjának belügyminisztere néhány nappal később megkérdőjelezte ezt az álláspontot.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Chomes ne kerüljön evakuálásra. A jesiva ottani fennmaradása szimbolikus és jelentőségteljes” – mondta. „Ezt a jesivát rengetegszer evakuálták. Véget kell vetnünk ennek, és meg kell engednünk, hogy a jesiva hallgatói tanulhassanak.”

A Chomes Jesiva 15 éve létezik a helyszínen. Az ott lévő ideiglenes épületeket időről időre eltávolítják, majd gyorsan újraépítik.

A jesivát általában nem őrzik izraeli katonák, mivel palesztin falvak között, más telepektől távol helyezkedik el, és az izraelieknek tilos ott tartózkodni.

A 25 éves Jehuda Dimentmant, a Chomes jesiva hallgatóját tavaly decemberben palesztin terroristák meggyilkolták Chomes közelében.

Az izraeli biztonsági erők szombaton őrizetbe vettek három baloldali aktivistát, és megakadályozták a tüntetők bejutását Chomes illegáis előörsre, miután a csoport buldózert bérelt, és a kiürített közösség utolsó épületeinek lebontására szólított.

A Béke Most baloldali csoport több tucatnyi tüntetője gyűlt össze Izrael középső részén, Ros HaAjin városában azzal a szándékkal, hogy Chomes felé vonuljanak, és lerombolják az előőrs épületeit, de a rendőrség elállta az aktivistákat szállító buszok útját.

A letartóztatottak közül ketten a buldózert szállító teherautó-sofőrök, egy másik pedig a Netanjahu-ellenes mozgalom tagja volt. Utóbbi azt állította, hogy a rendőrök követni kezdték, amikor elhagyta házát, és letartóztatták, mielőtt megérkezett volna a gyülekezőhelyre, ahol más aktivisták vártak.

„Bármilyen őrizetbe vétel vagy letartóztatás csak megerősíti állításunkat: az izraelieknek nincs mit keresniük Burka földjén, a [palesztin] faluban, amelyen Chomes előőrs épült” – áll a Béke Most közleményében. ,,Az illegális előőrsöt ki kell üríteni most”.

A rendőrség közleménye szerint a békeaktivisták által tervezett tiltakozás illegális volt, és bár lehetővé teszik a törvényes tiltakozást, a gyanúsítottak „a közrend megsértését, az elszakadási törvény megsértését és anyagi károk okozását tervezték”.

A katonaság parancsot adott ki, amely megtiltja a demonstrációkat Chomesnél, és elzárta az előőrs öt bejáratát.

Péntek este több tucat telepes próbált bejutni Chomesba. A határrendőrség felszereléseket foglalt le azoktól a telepesektől, akiknek sikerült eljutniuk az előörs jesivájába.

Teljes cikk

[popup][/popup]