Ilhan Omar, a korábbi “év antiszemitája” ismét demokrata képviselő lehet az USÁ-ban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az Egyesült Államok Képviselőházának tagjait kétévente újraválasztják, így Ilhan Omarnak, a közismerten egyoldalúan Izrael-kritikus demokrata képviselőnek ismét meg kell mérettetnie magát. Omart “az év antiszemitájának” választották 2019-ben. 

Ilhan Omar

Omar 2018-ban került be a köztudatba, amikor Rashida Tlaibbal együtt lettek a Képviselőház elsőként megválasztott muszlim képviselőnői. Elkötelezett baloldali politikájával Omar Minnesotában és országszerte népszerűvé is vált. Ugyanakkor rengeteg kritikát kapott nem csak a republikánusoktól, hanem saját pártjától is, amikor 2019-ben antiszemitának minősítették.

A képviselő-választás első köre zárult le kedden, amikor a Ilhan Omar legyőzte párton belüli,  jól finanszírozott riválisát, Antone Melton-Meaux ügyvédet. Melton-Meaux milliókat (egészen pontosan 4.1 millió dollárt) gyűjtött össze “anti-Omar” címen a kampányában – írja a CNN – szemlézte az atv.hu.

Melton-Meaux széleskörű pénzügyi támogatást kapott különböző nemzeti csoportoktól, remélve, hogy sikerül Omart kiszorítani a pozíciójából. 2020 második negyedévében hatszor annyit kalapozott össze, mint Omar, és a The MinnPost elemzése, hogy a dollárban fizetett adományainak körülbelül 20 százalékát Izraelt támogató politikai lobbicsoportok adták össze.

A stabil demokrata körzetben Omar előválasztási sikerével gyakorlatilag biztosítva lett az újabb képviselői ciklusa.

“Minnesotában tudjuk, hogy a szervezett emberek mindig legyőzik a szervezett pénzt” – írta Omar a Twitteren, utalva arra, hogy ellenfele (ezzel együtt saját pártja) komoly pénzeket mozgósított vele szemben. „Ma este a mozgalmunk nem csak nyert. Megbízást kaptunk a változásra.  Annak ellenére, hogy külső erőfeszítéseket tettek legyőzésünkre, megismételtük a részvételi rekordokat. A támadások ellenére csak nőtt a támogatásunk” – jelentette ki.

Omar újraválasztási esélyei a progresszívnek tartott demokraták számára is reményt keltő, akik egyértelművé tették az elmúlt időszakban, hogy George Floyd halálát követően még inkább küldetésüknek érzik a faji és gazdasági igazságtalanságok megszüntetését – írja a CBS.

[popup][/popup]