Így emlékeznek egy kis faluban

Írta: Talpas Balázs - Rovat: Hírek - lapszemle

A Szigetközben már a XIX. század elejétől éltek zsidók, akik főleg a kerekedésből éltek, de számos iparos is kikerült közülük. A falvak életébe beilleszkedve tevékenykedtek, aktívan részt vettek a közösségi életében.

A szerző felvételei

Darnózselin, 135 évvel ezelőtt, 1884-ben hoztak létre külön zsidó temetőt, az akkori Mosondarnó területén, a Mosonmagyaróvár felé vezető út mellett, a Mikotai részen. Ide temetkeztek az akkori Darnó, Zselyi, Remete, Lipót Kisbodak, Püski izraelita vallású lakosai, mivel Darnó izraelita imaházzal rendelkező hitközség lett.

Az utolsó temetésre a második világháború előtt került sor, mivel a falu összes zsidója vagy munkaszolgálatosként, vagy internáltként már soha nem került vissza se élve, se holtan.

A temető évtizedekig elhanyagolva bár, de fennmaradt. A falu akkori fiataljai, köztük Babos István és Fazekas Zoltán vezetésével 1984-1985-ben kegyeleti parkká alakították a rossz állapotban lévő temetőt, melyben emlékfal és rajta emléktábla máig hirdeti: „… zsidó honfitársaink emlékét kegyelettel őrzi meg Darnózseli lakossága.” Az avatáson sokan részvettek az akkori vezetők és lakosok közül, de itt volt Schőner Alfréd főrabbi Budapestről és a helyi plébános, Szabadi József is.

Darnózselin, a település szélén található egykori zsidó temetőben emlékeztek a faluból elhurcolt és soha vissza nem tért emberekre. Fazekas Zoltán polgármester köszöntötte a megjelent Angyal Melindát, a helyi iskola tanárát és az iskola hetedikes osztályát. Angyal Melinda adott egy rövid áttekintést a holokauszt borzalmairól, a II. világháború idejéről, beleszőve személyes élményeit, amit nagyanyjától hallott a faluban élt egykori zsidó személyekről, szerepükről a település életében, akik osztoztak a hozzávetőleg hatmillió koncentrációs táborba hurcolt sorsában.

Kiemelte az emlékezés fontosságát, hogy ne fordulhasson elő a jövőben hasonló atrocitás embertársaink ellen, legyenek bármilyen vallásúak. A diákok megrendülten álltak és hallgatták tanárnőjüket az emléktábla előtt. Ezután az emlékfalon elhelyezett táblánál elhelyezték a megemlékezés virágait és egy-egy kavicsot is.

Címkék:Holokauszt-megemlékezés

[popup][/popup]