Igazságtétellel a szakadékba?

Írta: metazin.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Dél-Afrikában arra készülnek, hogy kárpótlás nélkül kisajátítsák a fehér gazdálkodók földjét, s ezzel igazságot szolgáltassanak az őslakosságnak. Zimbabwe tragikus példája azonban nem sok jóval biztatja sem a fehéreket, sem a feketéket.

Tüntetés a farmokat ért támadások ellen Dél-Afrikában

Zimbabwe már éppen jóvátételt ajánl a kisajátítás szenvedő alanyainak, miért kell hát Dél-Afrikában éppen most utánozni a rossz példát?” – kérdi kétségbeesetten Marian L. Tupy, a libertárius washingtoni Progress magazin főszerkesztője a Quillet magazinban.

Zimbabwében március 6-án hirdették ki a törvényt, amelynek alapján a kisajátított földbirtokok volt tulajdonosai visszaigényelhetik a földjüket vagy kártérítést kérhetnek érte. Amikor az egymással is hadakozó gerillák kivívták Dél-Rodézia, új nevén Zimbabwe függetlenségét, hamarosan megkezdődött a fehér telepesek farmjainak államosítása, ekkor még oly módon, hogy ha valamelyik tulajdonos el akarta adni a birtokát, előbb az államnak kellett felajánlania. A vételárat a volt anyaország, Nagy-Britannia állta. Mivel azonban a földeket Mugabe elnök híveinek osztották ki és egyébként is nagy volt a korrupció, a kilencvenes évek végén a brit kormány felfüggesztette az átutalásokat. Mugabe bosszúból is, de Tupy szerint azért is, mert választási vereségre állt, ekkor hirdette meg a fehérek földjeinek kárpótlás nélküli átvételét. Az eredmény: égbe szökő infláció, a termelés zuhanása, tömeges nyomor. Mugabe elnököt három évvel ezelőtt vértelen katonai puccsal megbuktatták, azóta meg is halt, és az új kormányzat húsz év után megpróbálja a régi telepesek részvételével fellendíteni a mezőgazdaságot.

A szomszédos Dél-Afrika, Zimbabwével ellentétben, egy megbékélésnek nevezett folyamat keretében számolta fel az apartheid, a faji elkülönítés rendszerét. Az államot 1994 óta fekete bőrű politikusok vezetik, de a gazdaságban ma is nagy a fehérek szerepe. A magánkézben lévő termőföld 72 százalékának tulajdonosai fehérek, és ezt sokan tűrhetetlennek tartják.

Évről évre nő a farmok elleni fegyveres támadások száma (500 és 1200 közé teszik, furcsamód nincs erről hivatalos statisztika), és a támadások során elkövetett gyilkosságok száma tíz év alatt évi ötvenről hetvenre nőtt.

Teljes cikk

Címkék:Dél-Afrika, farmerek, kisajátítás, Zimbabwe

[popup][/popup]