Idén nyárra megújul a Várpalotai zsinagóga

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Mintegy 600 millió forint állami támogatásból, a VEB2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében újul meg idén a Várpalota szívében található zsinagóga, közismert nevén a Nagy Gyula Galéria. A tervezett munkálatok során a műemlékvédelem alatt álló épület homlokzata, illetve belső tere is új külsőt kap.

A zsinagóga belső tere a felújítás után (látványterv)

A fejleményekről Szabó Péter Dániel számol be a VEOL.hu hírportálon.

A munkálatok során többek között visszaépítik a tóraszekrényt és a karzatot – ahol olvasásra alkalmas tereket alakítanak majd ki –, de a beruházás részeként megújul a gyalogos közlekedésre szolgáló felület, azaz a  járdák is a Városház köztől egészen a Múzeumkert előtti zebráig.

A zsinagóga  felújításáról szóló vállalkozói szerződést Várpalota polgármestere, Campanari-Talabér Márta és a kivitelezési munkálatokat végző konzorcium írta alá a városházán.

Megtudtuk, 2021 májusában nyújtott be támogatási kérelmet a várpalotai önkormányzat az épület felújítására. A pályázati kérelmet még az év novemberében a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. bíráló bizottsága vizsgálta meg, majd támogatásra érdemesnek ítélte. Ennek köszönhetően mintegy 600 millió forintból újulhat meg hamarosan a zsinagóga.

Az épület kívülről

Az eredeti elképzelés szerint egy teljesen új könyvtár is épült volna a Nagy Gyula Galéria mögött, megjelenítve a régi zsidó iskolát, ám a megvalósítására benyújtott pályázat a megcélzott egymilliárd forint helyett 600 millió forint támogatást kapott, így a városi könyvtár az eredeti helyén marad, és párhuzamosan, külön újítják fel mindkét épületet.

– Az egyik legfontosabb és leglátványosabb elem a beruházás során a karzat visszaépítése lesz az eredetihez nagyon hasonló módon, emellett pedig a tóraszekrényt is újból megjelenítjük. Új lehetőségeket is rejt az épület a későbbi funkciókat tekintve, hiszen a karzaton is lehet majd rendezvényeket tartani, vagy éppen fel lehet oda ülni olvasni. Egyszerre lesz modern és a hagyományokhoz, régi és szép építészeti mivoltához méltó a megújuló épület. Nagyon várjuk az elkészültét, hiszen ezzel ismét egy nagy lépést teszünk afelé, hogy a belvárosnak egy újabb szép történelmi épülete, újabb fontos részlete fog megújulni – mondta el a VEOL.hu kérdésére Campanari-Talabér Márta polgármester.

Teljes cikk

[popup][/popup]