Idei Purim: Örömünnep – korlátokkal

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraelben korlátozások bevezetésére készülnek a hatóságok az általában nyilvános felvonulásokkal, jelmezbálokkal és összejövetelekkel ünnepelt purimi örömünnep idejére, hogy elejét vegyék a koronavírus-járvány újbóli felerősödésének – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Az idei ünnep visszafogottabb lesz Izraelben is

Az egészségügyi miniszter éjszakai kijárási tilalmat szeretne a csütörtök-pénteken esedékes purim örömünnepre, amelyen még a zsinagógákban is jelmezbálokat tartanak, és a zsidó vallási parancs jelentős alkoholfogyasztást ír elő.

A hagyomány szerint ezen a napon addig kell inni, amíg nem tudják megkülönböztetni egymástól az Eszter könyvében szereplő, a zsidók elpusztítására törekvő, átkozott Hámánt és az áldott emlékű Mordechájt.

Elsősorban a fiatalok szokásos házibulijait próbálják megakadályozni, mert a járvány terjedésétől tartanak a nagyszámú, koronavírus elleni vakcinával még be nem oltott ember részvétele miatt.

Egyelőre néhány, egészségi okból engedélyezett kivétel mellett csak a 16 év fölöttiek kaphatnak oltást Izraelben, és ezért veszélyesnek tartják a fiatalabb korosztályok várható gyülekezését a hét végén.

“Minden lehetőséget mérlegelünk. Egyrészt szeretnénk, ha az emberek ünnepelnének, másrészt a biztonságot is szeretnénk elérni, és az arany középutat keressük” – nyilatkozta Juli Edelstein egészségügyi miniszter. Tavaly a purimi bulik okozták a koronavírus-járvány első, tavaszi hullámának kitörését Izraelben.

Egyre komolyabb vita zajlik a csaknem egy éve távoktatásban tanuló 12-16 éves korosztály visszatéréséről az iskolapadokba. Az ország 17 legjelentősebb városa összefogott, és bejelentette, hogy a kormány rendelkezései ellenére szerdától számukra is megnyitják az iskolák kapuit, mert otthontartásuknak egyre súlyosabbak az oktatási, szociális és pszichológiai következményei.

Ran Erez, a pedagógusok szövetségének elnöke viszont ellenzi ezt a lépést. “A polgármesterek kirívóan felelőtlenek voltak, amikor úgy döntöttek, hogy saját kezükbe veszik a törvényt, és törvénysértésre késztetik a tanárokat és az igazgatókat” – nyilatkozta.

“Nincsenek orvosi és járványügyi ismereteik, és ezért kizárólag az egészségügyi minisztériumnak és szakértőinek kell dönteni. Milyen felelősséget vállalna ezen polgármesterek egyike, ha netán súlyosan megbetegedne egy tanuló vagy egy tanár?” – tette fel a kérdést a pedagógusok vezetője.

Vasárnap 78 971 embert oltottak be először és 77 868-at másodszor – három hét elteltével – a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 4 376 971-en (az ország lakosságának 47,25 százaléka) kapták meg az első és 2 997 642-en a második dózis vakcinát is.

Vasárnap 50 020 tesztből 3041 vírushordozót azonosítottak, ami 6,3 százalékos arányt jelent. Tavaly március óta 752 398-an fertőződtek meg koronavírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben. Jelenleg 39 640 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, 1310 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 838-an súlyos állapotban vannak, 275 ember van lélegeztetőgépen. A SARS-CoV-2vírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 5585-en haltak meg Izraelben. (MTI)

*

Bár Budapesten is akadnak zsidó közösségek, melyek távolságtartással megtartják a közös ünneplést és megilla (Eszter-könyve) olvasást, így például az Ortodox Hitközség Kazinczy utcai zsinagógájában, a Mazsihisz online purimot szervez.

Az ünnepi rendezvényen közreműködik Deutsch Péter főrabbi, Fináli Gábor rabbi, Kendrusz Attila rabbijelölt, Markovics Zsolt főrabbi, Radnóti Zoltán főrabbi.

Az online műsor közönségét Deutsch Péter, a Bethlen téri zsinagóga rabbija köszönti, majd Eszter könyvének felolvasása következik az említett rabbiktól, akik egyúttal tanításokat is adnak a purimhoz kapcsolódó témákban.

A felolvasás és a tanítás után élő koncert következik. A műsor megtekinthető lesz a Mazsihisz Facebook-oldalán és a BZSH Facebook oldalán, valamint a Mazsihisz YouTube-csatornáján.

Az EMIH 12 helyszínen összesen 37 alkalommal teszi lehetővé a közös megilla olvasást: az óbudai, a Vasvári Pál utcai, budavári, újbudai, szentendrei zsinagógában, a Zsilipben, a miskolci közösségben, emellett 26-án purimi partibuszt is indít, hogy minél többen teljesíthessék a közös megilla olvasás micváját. A járványügyi előírásokra való tekintettel a programokat korlátozott létszámmal tartják meg, ezért a részvétel regisztrációhoz kötött. Több helyszínen is sávos rendszert hoznak létre, hogy az előírásokat betartva biztonságban vehessenek részt híveik az eseményeken.

[popup][/popup]