Húzd meg, ereszd meg – ismét zárlatot szigorítana Izrael

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A zárlat szigorítását tervezik a koronavírus járvány gyorsan terjedő harmadik hullámának megfékezésére Izraelben – jelentette a helyi média kedden.

Üres a Carmel piac Tel Avivban – még a tavaszi lezárás idején (Fotó: Tomer Neuberg/Flash90)

Szeptember vége óta nem mért rekord számú, 8308 új fertőzöttet regisztráltak több mint 110 ezer teszt elvégzésével, a pozitív eredmények 7,6 százalékos arányával hétfőn.

A rohamosan romló járványügyi adatok miatt délutánra összehívták a koronajárvány ügyeiben döntő “koronakabinetet”, értesülések szerint az egészségügyi minisztérium vezetői a zárlat szigorítását fogják kérni.

A szakemberek a legszigorúbb leállást sürgetik, a teljes oktatási rendszer bezárását, illetve átállítását távoktatásra, és a létfontosságú munkahelyek kivételével a termelés leállítását.

A járvány megfékezése érdekében tovább folytatják az oltások gyors beadását is. Hétfőn 146 ezer embert oltottak be a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag első dózisával, és ezzel eddig egymillió 370 ezren részesültek a vakcinából.

Az egészségügyi hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy csak az elsőt három héttel követő második dózis után egy-két héttel alakul ki az ígért 95 százalék körüli védettség a koronavírus okozta betegségekkel szemben.

A katonai rádió reggeli műsora szerint a súlyos állapotba került betegeknek mintegy  negyedét nem tudják megmenteni a kórházakban. A nem covidos betegek helyzete is romlik, mert kevesebb erőforrás jut az ő gyógyításukra is.

Március óta 450 116-an fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 55 312 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 3445-en haltak meg. Jelenleg 1361 beteget ápolnak az egyre zsúfoltabb kórházakban, közülük 764-en súlyos állapotban vannak, 183 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]