Hosszú időre börtönben maradnak a bosszúból megölt palesztin tizenéves izraeli gyilkosai

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az egyik izraeli kiskorú elkövetőre életfogytiglant, a másikra pedig 21 éves börtönbüntetést szabott ki csütörtökön a jeruzsálemi körzeti bíróság egy palesztin tizenéves bosszúból történt meggyilkolása ügyében, amely egyike volt a 2014. augusztusi gázai övezeti háborúhoz vezető incidenseknek – közölte az izraeli média.

Mohammed Abu Kdeír hozzátartozói a meggyilkolt fiú fényképével jeruzsálemi otthona előtt Fotó: AnnaFerensowicz/Pacific/Barcroft

2014 nyarán három izraeli elrabolta, majd megölte a tizenhat éves, palesztin Mohammed Abu Kdeírt, bosszúból azért, mert korábban palesztinok elraboltak és megöltek három izraeli tizenévest. A palesztin tinédzser az utcán sétált Kelet-Jeruzsálem Suafat nevű arab negyedében, amikor támadói lecsaptak rá, elrabolták, majd egy erdőben eszméletlenre verték és élve felgyújtották. A brutális gyilkosságot két kiskorú és Joszef Hájim Ben Dávid, egy 31 éves jeruzsálemi, ultraortodox férfi követte el, de tavaly decemberben egyelőre csak a két kiskorú bűnösségét mondták ki.

Az emberölést kitervelő és a gyilkosság végrehajtását irányító férfi beszámíthatóságát elmeorvosi szakértők vizsgálatai alapján a jövő héten tárgyalja a bíróság.

Az egyik tizenhét éves gyilkos a bírák szerint segített is Ben Dávidnak leönteni a fiút gázolajjal, ezért az életfogytiglanon túl még három évet kapott, és harmincötezer sékeles (mintegy két és félmillió forintos) kártérítést kell fizetnie az áldozat családjának. A másik, tizenhat éves elkövetőre bűnrészesség miatt huszonegy év börtönt és harmincezer sékeles (mintegy kétmillió forintos) kártérítési kötelezettséget mértek a bírók.

A büntetés Izraelben szokatlanul súlyosnak számít kiskorúak esetében. Mivel az elkövetők tizennyolc év alattiak, nevüket nem lehet nyilvánosságra hozni.
Az áldozat, Mohammed Abu Kdeír családja szerint mindkét fiatalkorú vádlottat életfogytiglanra kellett volna ítélni. A palesztin család azt is nehezményezte, hogy a zsidó elkövetők esetében nem rombolták le családjuk otthonait, ahogyan arab merénylők esetében teszik az izraeli hatóságok. Az egész Izraelt megrázó gyilkosság három nappal az után történt, hogy Ciszjordániában megtalálták három, szintén elrabolt és meggyilkolt vallásos izraeli tizenéves holttestét. A bosszúból Abú Kdeírt megölő három izraelit néhány nap alatt elfogták, s mind beismerték, amit tettek.
A három izraeli elrablása és megölése miatt kiújult az erőszak az izraeliek és palesztinok között, és az összetűzések 2014 augusztusában háborúhoz vezettek a Gázai övezetben.

 

Címkék:Izrael, konfliktus, palesztin

[popup][/popup]