Kimondták a múlt nyári jeruzsálemi bosszúgyilkosság több vádlottjának bűnösségét

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A jeruzsálemi körzeti bíróság két elkövetőt bűnösnek mondott ki egy tavaly nyári bosszúgyilkossággal kapcsolatban, amely egyike volt az augusztusi gázai háborúhoz vezető incidenseknek – közölte az izraeli média.

A tizenhat éves palesztin áldozat, Muhammad Abu Kdeír elrablását és élve felgyújtását hárman hajtották végre tavaly nyáron, bosszúból azért, mert korábban palesztinok elraboltak és megöltek három izraeli tizenévest.

Ben David forras Times of Israel

Ben Dávid (zöldben) a bíróságon még 2015 nyarán (forrás: Times of Isreal)

A brutális gyilkosságot két kiskorú és Joszef Hájim Ben Dávid, egy 31 éves jeruzsálemi ultraortodox férfi követte el, de hétfőn még csak a két kiskorú bűnösségét állapították meg. A tettet kitervelő és a végrehajtását irányító férfi ügyében elhalasztották a végzést, amíg a bíróság nem dönt beszámíthatóságáról az elmeorvosi szakértők vizsgálatai alapján.

Ben Dávid ügyvédje az utolsó pillanatban nyújtott be egy saját kezdeményezésre elvégeztetett pszichiátriai szakvéleményt, amely elmeállapotára hivatkozva megkérdőjelezi a férfi felelősségre vonhatóságát. Korábban egy másik szakértő az ügyészség felkérésére elvégzett vizsgálatában arra jutott, hogy a férfi bíróság elé állítható.

Hétfőn csak a bűnösségről született határozat, a két kiskorú büntetésének mértékéről szintén a következő hetekben dönt a bíróság.

A három vádlott tavaly július másodikán Kelet-Jeruzsálem Suafat nevű arab lakónegyedében elrabolta a palesztin fiatalt, majd egy erdőben eszméletlenre verték és élve felgyújtották.

A gyilkosság három nappal azután történt, hogy megtalálták Ciszjordániában a három elrabolt és megölt vallásos izraeli tizenéves holttestét. A bosszúgyilkosságot végrehajtó három izraelit néhány nap alatt elfogták, és a nyomozóknak beismerték tettüket. A három izraeli elrablása és megölése miatt erőszak bontakozott ki az izraeliek és palesztinok között, és az összetűzések tavaly augusztusra pusztító háborúhoz vezettek a Gázai övezetben.

A per folyamán a két kiskorú megpróbálta csökkenteni szerepét a gyilkosságban. Az idősebb férfira, Ben Dávidra hárították a felelősséget, egyebek mellett azt állították, hogy gyógyszerekkel is befolyásolta őket. Állításuk szerint magát a gyilkosságot Ben Dávid egyedül hajtotta végre.

A megölt fiú édesapja kettős mérce alkalmazásával vádolta az izraeli hatóságokat, mert a palesztin tizenévest megölő zsidó terroristák otthonait nem rombolták le, ahogyan azt a palesztin merénylők esetén teszik.

[popup][/popup]