Hősök tere: nem kapcsolják le a világítást a Holokauszt emléknapon

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Schmuck és Horváth lekapcsolnák a Parlament és a Hősök tere kivilágítását

Az MSZP és a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) arra szólította fel Tarlós István főpolgármestert (Fidesz-KDNP), hogy vasárnap, a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján – a római Colosseum elsötétülésével egy időben – kapcsoltassa le a Parlament és a Hősök tere díszkivilágítását.

hosoktere

Horváth Csaba, az MSZP alelnöke, fővárosi frakcióvezetője és Schmuck Andor, az MSZDP elnöke nyílt levelet küldött Tarlós Istvánnak, melyet pénteken az MTI-hez is eljuttattak. Ebben azt írták, Budapest így adhatja tudtára országnak-világnak, hogy “Magyarország is megálljt kiállt, s nem ad teret az aggasztóan terjedő antiszemitizmusnak és a szélsőjobboldali eszméknek”.

Emlékeztettek arra, hogy a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján, január 27-én lekapcsolják a világ egyik legismertebb műemléke, a Colosseum világítását; mint írták, Róma városa és a Római Zsidó Közösség így kíván tiltakozni a Jobbik antiszemita tettei és kijelentései ellen.

Utaltak arra is, hogy Gianni Alemanno, Róma főpolgármestere, akit az egykori jobboldali Nemzeti Szövetség színeiben 2008-ban választottak meg, arra szólította fel az európai fővárosokat és civil szervezeteket, csatlakozzanak az akcióhoz.

A két politikus nyílt levelének végén Babits Mihály sorait ajánlotta Tarlós István figyelmébe: “vétkesek közt cinkos, aki néma”.

 *

 A főpolgármester feleslegesnek tartja

a látványos, de a tartalom szempontjából semmitmondó elsötétítéseket.

Tarlós István arra reagált az MTI-nek, hogy az MSZP és az MSZDP nyílt levélben kérte: vasárnap a holokauszt nemzetközi emléknapján  kapcsoltassa le a Parlament és a Hősök tere díszkivilágítását. Horváth Csaba, az MSZP alelnöke, fővárosi frakcióvezetője és Schmuck Andor, az MSZDP elnöke levelükben emlékeztetnek arra, hogy a római Colosseum is elsötétül, a város és a Római Zsidó Közösség a Jobbik antiszemita kijelentései ellen tiltakozik. A főpolgármester hangsúlyozta: Magyarország, és ezen belül Budapest álláspontja egyértelmű az említett kérdéskörben. Úgy vélte: mindezt sem Izrael állam korábbi, sem jelenlegi nagykövete nem vitatja. A főpolgármester jelezte: megválasztása után elsők közt Jonah Metzger izraeli főrabbi meghívásának tett eleget.

A Parlament és a Hősök tere díszkivilágításának lekapcsolására felszólító megkeresésekkel kapcsolatban hangsúlyozta: Budapestnek ma inkább nyugalomra van szüksége, „semmint állandó feszültségkeltésre vagy mások örökös utánzására, még a formális gesztusok módjában is”. Mint írta, „nem adtunk okot arra, hogy naponta bizonygassuk, mivel nem értünk egyet”. A városvezető feleslegesnek nevezte a látványos, de a tartalom szempontjából semmitmondó elsötétítéseket. Hozzátette: nem ilyeneken múlik sem az értékrend, sem az emberi érzések.

 

[popup][/popup]