Horthyról készült festmény előtt adták át a katolikus egyház Kapisztrán Szent János-elismeréseit

Írta: Czene Gábor/nepszava.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Tény és való, hogy szerencsétlenül alakultak a körülmények – nyilatkozta a Népszavának Berta Tibor tábori püspök.

Berta Tibor katolikus tábori püspök egy Horthy Miklósról készült festmény előtt adta át a tábori püspökség által 2014-ben alapított Kapisztrán Szent János-elismeréseket.

A díjátadó ünnepséget a közelmúltban, december elején rendezték a Szabadság téri református Hazatérés Temploma egyik helyiségében – erről a Magyar Kurír katolikus hírportál tudósított. Az itteni gyülekezetnek Hegedűs Loránt a lelkésze, a templom bejáratánál Horthy Miklós mellszobra látható. A szobron kívül a Horthy-kultusz ápolását szolgálja a volt kormányzót ábrázoló festmény is, amely abban a teremben kapott helyet, ahol a rendezvényt tartották.

Kérdésünkre, nem érzi-e zavarónak, hogy Horthy Miklós festménye volt a háttér az ünnepségen, Berta Tibor tábori püspök közölte: elfogadták ezt a helyzetet.

„Ha elmegyek egy étterembe, vagy vendégségbe, ott sem szedhetem le a falról azt a képet, ami nem tetszik”

– jelentette ki.

Ugyanakkor többször elismételte, „nem szerencsés”, hogy a díjátadón így alakultak a körülmények, és az sem, hogy az eseményről készült tudósításban jól látható a Horthy-festmény.

Berta Tibor magyarázatként elmondta, hogy a katolikus tábori püspökség székhelye a Szabadság téri református egyházközség mellett van. A püspök kifejtette: „A Budapest-Szabadság téri Hegedűs Loránt vezette református egyházközséggel 1995 óta a szomszédi jó viszonyon túl, az ökumenizmus jegyében arra törekszünk, hogy támogassuk és segítsük egymást a mindennapokban is. Így amikor olyan nagyobb létszámú rendezvényünkre kerül sor, amelyet a püspökségen alkalmas helyiség hiányában nem tudunk megtartani, a református gyülekezet helyiségeit használhatjuk. Ez történt a mostani elismerések átadásakor is. Az említett teremben több más történelmi személyről készült festmény is látható: Balassi Bálint költő, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem, Bocskai István, Erdély és Magyarország fejedelme, Kossuth Lajos, Magyarország kormányzó-elnöke, Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem, Thököly Imre kuruc hadvezér, erdélyi fejedelem portréja.”

A püspök hangsúlyozta, hogy

„nem szimpatizálok se Horthy Miklóssal, sem azzal az elnyomó rendszerrel, ami abban az időben kialakult”.

A katolikus tábori püspökségen éppen ezért nincs se festmény, se bármilyen más kép a volt kormányzóról. Berta Tibor elmondta, az elmúlt 28 éves katonalelkészi szolgálatában arra törekedett, hogy szem előtt tartsa a katolikus egyház tanítását, amely elítéli és elutasítja az emberek faj, bőrszín, társadalmi helyzet vagy vallás alapján történő bármilyen üldözését, diszkriminációját, az antiszemita megnyilvánulások valamennyi formáját.

Teljes cikk

támogatás
Pop up banner1
[popup][/popup]