Horthy a mennybe megy egy orosz zsidó tévécsatornán

Írta: Bassa László - Rovat: Hírek - lapszemle

A STMEGI nevű, orosz nyelvű zsidó internetes tévécsatorna naponta jelentkezik krónikával a youtube-on. Általában az izraeli és oroszországi COVID helyzet ismertetésével kezdik, utána a legfontosabb politikai eseményekről adnak tájékoztatást. Naponta több tízezren nézik az adást Izraelből, Oroszországból, Ukrajnából, Azerbajdzsánból, Amerikából és máshonnan. A híreken túl érdekes zsidó élettörténetek is láthatók olykor-olykor.

Részlet az összeállításból

A minap magyarországi Holokauszt túlélőkről láthattunk egy három és fél perces, helyenként elég furcsa összeállítást.

A pécsi illetőségű Somogyi ikreket, Pétert és Tamást szállító marhavagon 1944 júliusában érkezett meg Auschwitzba, anyjukkal Erzsébettel és nővérükkel Alizzal. Josef Mengele, a halál angyala háromszor is körbejárta a vagont, ikrek után kutatva. Erzsébet végül azt mondta neki, hogy ő felajánlja fiait, akiknek azt tanácsolta: mondják magukat tizenegy éveseknek, bár a valóságban kilenc esztendősek voltak. Mengele csodálkozott is, milyen szépen fejlett gyermekeket kapott kísérleteihez. A filmen föltűnik az idős Péter, aki elmondja, hogy alaposan megvizsgálták őket, méréseket végeztek rajtuk és vért vettek tőlük. A doktornak az is tetszett, hogy tudtak németül.

Péter elmondja: szerencséjük volt, hogy végül is rajtuk nem végeztek kísérleteket.

A tudósítás ezután bemutatja a korabeli Magyarországot, ahonnan az ikreket elhurcolták. Horthy Miklóst ábrázoló képsorok jelennek meg, közben nagyjából a következő szöveg hallható: Horthy arisztokrata családból származott, és nem volt antiszemita, hanem védte a zsidókat a náciktól. Még német nyomásra sem volt hajlandó másodosztályú állampolgárként kezelni őket. A magyarországi zsidók helyzete csak a németek nyári bevonulásakor fordult rosszra, amikor a Hitlernek kellemetlen Horthyt Németországba vitték, és egy bajorországi kastélyban helyezték el. Akkor kezdődött a zsidók tömeges deportálása.

A teljesen történelmietlen, szerecsenmosdató háttér-információk hallatán a nézőben felmerül a kérdés: a riport készítői merő véletlenségből akadtak ilyen hazugságokat terjesztő oldalakra, vagy valami tartós együttműködés fűzi össze őket?

Péter ezután elmeséli, hogyan mentette meg életüket Josef Mengele (sic). Valamikor 1944 októberben odament hozzájuk egy tiszt, és kettejüket külön szobában helyezte el azzal, hogy nemsokára jön a teherautó, ami a gázkamrába viszik őket. Megjelent azonban Mengele, és azt mondta az őrnek, majd ő dönti el,hogy az ikreknek mikor kell meghalni. Hát így menekültek meg.

(Péter hozzáteszi: Mengele fellépést legkevésbé sem a humanizmus diktálta, hanem önző „szakmai” megfontolásai.)

A haláltábort túlélő fiúkat a háború után cionisták vették védőszárnyuk alá, és először Izraelbe, majd Angliába kerültek, onnan pedig tovább a tengerentúlra: Péter az USÁ-ba, Tamás pedig Kanadába. Apjuk túlélte Dachaut és 105 évesen halt meg. A lágerekről sosem esett szó közöttük. Ma 88 évesek, hatalmas a család, gyermekekkel és unokákkal. Kötelességüknek tartják, hogy elmondják nekik történetüket, hogy ahhoz hasonlóak soha többé ne ismétlődhessenek meg.

A háború utáni, nagyon is hihető történet hallatán reménykedhetünk: a történelmietlen és bizarr részletek csak véletlenségből kerültek a tudósításba.

 

https://www.youtube.com/watch?v=NRwbnmT-Xs8

 

A témáról szóló összeállítás 4:20 és 7:45 között látható.

 

Címkék:Horthy, orosz zsidó televízió

[popup][/popup]