Holtan találták az argentin zsidó központ elleni merénylet nyomozóját

Írta: O.L.Gy./nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy nappal az argentin képviselőházban esedékes hétfői beszámolóját megelőzően holtan találták lakásában az Argentin Zsidó Szövetség (AMIA)székháza elleni 1994-­es, 85 halálos áldozatot követelő terror­merényletben nyomozó ügyészt.

Fotó: BBC.com

Fotó: BBC.com

Alberto Nisman múlt szerdán televíziós nyilatkozatában azzal vádolta meg Cristina Fernández elnököt és kormánya néhány munkatársát, hogy iráni olajszállításért cserébe „ártatlanságot” ajánlottak a két évtizeddel ezelőtti merénylet iráni tetteseinek.
Az 51 éves Nisman holttestét vasárnap este a Puerto Madero­i lakásában találták meg. A Clarin napilap beszámolója szerint az ügyészre majd egy tucat rendőr vigyázott, miután 2004­ben megbízást kapott a zsidó központ elleni terrormerénylet felderítésére, amelyben a korábbi iráni követség munkatársait gyanúsították.
Miután nem válaszolt több telefonhívásra sem, a biztonsági őrök az ügyész édesanyjának társaságában hatoltak be a lakásba, ahol aztán a bezárt fürdőszobában bukkantak rá a földön fekvő tetemre. Hétfőn a rendőrség közölte, hogy lőfegyvert és töltényhüvelyt találtak a helyiségben, a halált nyilvánvalóan kilőtt golyó okozta. Öngyilkosságot feltételeznek, ám ennek megerősítéséhez még vizsgálatokat kell végezni.

„Politikai halál” – jelentette ki Jorge Lanata tekintélyes argentin újságíró a Clarin közlése szerint.

Hozzá hasonlóan többen is megkérdőjelezik, hogy logikus lenne az öngyilkosság éppen akkor, amikor az ügyésznek módja lett volna a képviselőházban beszámolnia nyomozása eredményeiről, így mindenekelőtt arról a vádjáról, hogy Cristina Fernández kormánya alkut készített elő Iránnal a tettesek „ártatlanná” nyilvánításáról.

[popup][/popup]