Holokauszttúlélők tüntettek a tel-avivi lengyel nagykövetség előtt

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A demonstrálók a vitatott lengyel törvénymódosítás ellen keltek fel az ország tel-avivi nagykövetsége előtt csütörtökön – adta hírül az izraeli média.

Túlélők és szimpatizánsok tüntetnek a tel avivi lengyel nagykövetség előtt (Fotó: Tomer Neuberg / Flash90 / Times Of Israel)

A tudósítások szerint néhány tiltakozónak sikerült bejutnia a nagykövetség területére. A rendőrség vizsgálja az értesüléseket. ”Egyetlen törvény sem törölheti el a történelmet” – kiáltozta a több tucat idős, jórészt 90 év feletti tüntető. ”Megszöktem Auschwitzból, de minden éjjel rémálmaim vannak attól, amit ott átéltem” – idézte honlapján a Jerusalem Post című izraeli napilap a 95 éves Salom Steinberget. “Szégyelljék magukat… “Sokan nem élték túl, és nem fogjuk elfelejteni, hogy a nácik lengyel földön mészároltak le minket” – tette hozzá. Egy másik tüntető azt hangoztatta, hogy “a lengyelek semmit sem tettek, hogy segítsenek” nekik.

A nemzetközi felzúdulás ellenére a lengyel elnök kedden aláírta a Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvény módosítását. Andrzej Duda egyúttal bejelentette: továbbítja a jogszabályt az alkotmánybíróságnak, amely utólagos normakontroll keretében tisztázni fogja, sérti-e a szólásszabadságot. Az új rendelkezések addig is életbe léptek. A jogszabály pénzbírsággal vagy akár három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja mindazokat, akik a lengyel nemzetet és a lengyel államot nyilvánosan bűnrészességgel vádolják a náci Harmadik Birodalom bűntetteiben.

[popup][/popup]