Holokauszttagadás miatt letiltaná az ügyészség a kuruc.info cikkét

Írta: Népszava - Rovat: Hírek - lapszemle

A budapesti II. és III. kerületi ügyészség az illetékes bíróságon azért tettindítványt, mert “a rendelkezésre álló adatok szerint, a cikk ismeretlen szerzője, valamint a cikkhez hozzászólók olyan megállapításokat tettek, amelyekkel nagy nyilvánosság előtt a holokauszt tényét tagadták, kétségbe vonták, jelentéktelen színben tüntették fel”. Az írás miatt a rendőrségen tett feljelentés alapján nemzeti szocialista rendszerek bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt indult nyomozás.

TEV_logoA budapesti II. és III. kerületi ügyészség az illetékes bíróságon azért tettindítványt, mert “a rendelkezésre álló adatok szerint, a cikk ismeretlen szerzője, valamint a cikkhez hozzászólók olyan megállapításokat tettek, amelyekkel nagy nyilvánosság előtt a holokauszt tényét tagadták, kétségbe vonták, jelentéktelen színben tüntették fel”. Az írás miatt a rendőrségen tett feljelentés alapján nemzeti szocialista rendszerek bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt indult nyomozás.
hirdetés

Mivel a cikk, illetve az ahhoz fűzött kommentek szerzőinek kiléte nem volt megállapítható, a nyomozást felfüggesztették. Viszont az ügyészség tekintettel arra, hogy az írás közzététele bűncselekményt valósított meg, a hozzáférhetetlenné tétel érdekében a bíróságnál indítványozta, hogy “a határozat végrehajtását jogsegély keretében kérje az Amerikai Egyesület Államoktól – ahol a honlapnak helyt adó szerver található”. Ha ez nem vezetne eredményre, az ügyészség akkor is kéri a hozzáférés végleges megakadályozását.

Az amerikai hatóságok előtt nem ismeretlen a kuruc.info “jelenség”. Megírtuk, a San Francisco-i kerületi bíróság májusra tanúként idézte be a portál domain-bejegyzőjét és tulajdonosaként ismert kaliforniai borászt, Varga Bélát, valamint a portálnak anonimitást biztosító szerverszolgáltatót, a CloudFlaire-t. A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) kezdeményezésére indult eljárás célja kifejezetten a holokauszttagadó, gyűlöletre uszító tartalmak szerzői kilétének tisztázása, valamint a portál köré épült szervezet felgöngyölítése.

A TEV – amely tavaly júliusban azt is elérte, hogy a Facebook törölje a Kuruc közösségi profilját – az Átlátszó áprilisi cikke szerint számos neves amerikai ügyvédi irodával, jogvédő civil szervezettel és zsidó szervezettel összefogva több jogi és civil folyamatot is elindított az ügyben az USÁ-ban, a bírósági eljárás ennek csak az első lépése. A Kuruc.info ugyanis az elmúlt években kihasználta, hogy egyrészt a magyar hatóságok tehetetlenek vele szemben, másrészt az amerikai jogrendszer is elég anonimitást biztosított számukra.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]