Holokauszt tagadás és revizionizmus nemcsak Iránban és a muszlim világban tapasztalható

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ilan Mor, Izrael Állam nagykövetének közleménye a Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából.

Ilan-Mor-MINIEgy évtizeddel ezelőtt, 2005-ben az ENSZ Közgyűlése január 27-ét nemzetközi emléknappá nyilvánította, amely a náci korszak áldozatainak tiszteleg. Azért választották ezt a napot, mert ez az évfordulója a legnagyobb náci haláltábor, Auschwitz-Birkenau felszabadításának. Az ENSZ határozat elutasítja a holokauszt tagadását, elítéli a diszkriminációt és a vallási vagy etnikai alapú erőszakot.

A Nemzetközi Holokauszt Emléknapon visszatekintünk, emlékezünk a holokauszt áldozataira, és elgondolkodunk azon, hogy mi történne, ha a rasszizmus, előítélet és gyűlölet ellenőrizetlen lenne. Ez az a nap, amikor látjuk, hogy a múlt tanulságai milyen szerepet játszanak napjaink közösségeiben.

Az ENSZ valamennyi tagjának kötelessége, hogy tisztelegjen a holokauszt áldozatainak, és fejlessze oktatási programjait annak érdekében, hogy a jövőben megelőzze a népirtást.

Az elmúlt években láthatóan és mérhetően emelkedtek az antiszemita események világszerte, és csökkent a zsidó közösségek fizikai biztonsága. Globálisan megnövekedett antiszemita feszültségek jellemezték az elmúlt hónapokat, főképp Európában.

Holokauszt tagadás és revizionizmus nemcsak Iránban és a muszlim világban történik. Láthatjuk Európában, Latin-Amerikában és a világon mindenfelé, különösen az interneten és a közösségi médiában. Világossá kellene tenni, hogy a holokauszt tagadás és revizionizmus az antiszemitizmus formái és gyűlölet bűncselekmények.

Az antiszemitizmus elleni küzdelem nemcsak zsidó ügy, hanem globális kihívás, amely valamennyi nemzetet érinti, és meg kell, hogy feleljen a nemzetközi közösségnek. Azoknak, akik tiszteletben tartják ezeket az alapvető erkölcsi értékeket és az emberi szabadságot, össze kell fogniuk, hogy legyőzzék ezt a jelenséget.

[popup][/popup]