Holokauszt-relativizálás: a főügyészség elutasította a Gaudi elleni feljelentést

Írta: mti - Rovat: Hírek - lapszemle

 

Elutasította a Központi Nyomozó Főügyészség a Demokratikus Koalíció (DK) feljelentését, amelyet Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője ellen tett a politikus május 23-i parlamenti felszólalása miatt, a nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntett gyanújával – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Vadai Ágnes, a DK elnökségi tagja Budapesten.

Gaudi-Nagy a parlamentben. fotó: Sós Lajos MTI

Vadai Ágnes szerint a Jobbikos politikus a 20. századi diktatúrák megismertetéséről szóló határozati javaslatok általános vitájában olyan kijelentést tett, amivel kétségbe vonta, illetve jelentéktelen színben tüntette fel a nácizmus által elkövetett népirtást.

A DK elnökségi tagja két mondatot idézett Gaudi-Nagy Tamás felszólalásából: “Az auschwitzi haláltáborral kapcsolatban nagyon sok kritika merült fel abban a körben már, hogy az ottani emlékhely kialakítása megfelel-e a valós történelmi tényeknek. Vajon teljes körűen összhangban áll-e azzal a valósággal, ami zajlott és ebben a tekintetben hiteles beszámolók és szakértői vélemények is rendelkezésre állnak.”

Vadai Ágnes hangsúlyozta: a képviselő ezt az álláspontját meg nem nevezett szemtanúkra és szakértőkre hivatkozva mondta. Hozzátette, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség a feljelentést elutasító határozatában azt írta, hogy megvizsgálták a felszólalás szövegkörnyezetét és a tartalmi elemzését is elvégezték.

A DK politikusa szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a jobbikos politikus mindezt akkor mondta, amikor éppen arról tárgyalt a parlament, hogy az iskolások tanulmányaik során legalább egyszer jussanak el az auschwitzi emlékhelyre és szembesüljenek a magyarországi zsidók kiirtásának tényével. Gaudi-Nagy Tamás pedig annak helyességét is kétségbe vonta, hogy a büntető törvénykönyv egyáltalán büntetni rendeli a holokauszt tagadását – tette hozzá.

Figyelemre méltónak nevezte Vadai Ágnes azt is, hogy a jobbikos politikus “a holokausztra történő emlékezés parancsát a nemzeti tudat gyengítésének kísérleteként értékelte”.

Vadai Ágnes úgy vélte, Gaudi-Nagy Tamás kódolt módon, de félreérthetetlenül fogalmazott. Mint a DK politikusa mondta, a jobbikos politikus szerint “a zsidóság nem a magyar nemzet része, a zsidóság fájdalma nem a magyar nemzet fájdalma, a magyarországi zsidóság ellen nem tudatos kiirtásra törekvő merényletet követtek el a magyar hatóságok, a zsidókat Gaudi-Nagy állítása (…) alapján mindössze valamiféle szerencsétlenség érte, amikor elszállításuk közben, vagy azt követően életüket vesztették”.

Úgy fogalmazott: ha a Központi Nyomozó Főügyészség szerint Gaudi-Nagy Tamás kijelentése nem meríti ki a holokauszt jelentéktelen színben való feltűntetését, akkor ez “egyes egyedül az ügyészség élén álló legfőbb ügyészt és tartótisztjét, a magyar miniszterelnököt minősíti”.

Elmondta, a DK a jövőben is minden hasonló esetben megteszi a jogi lépéseket és felhívja a nyilvánosság figyelmét arra, hogy a rasszista, antiszemita, homofób és idegengyűlölő kifejezések és magatartások nemcsak elfogadhatatlanok egy kultúrországban, hanem mérgezik, végül elsorvasztják és elpusztítják Magyarországot.

 

[popup][/popup]