Holokauszt-emlékév: a kormány másfél milliárd forint értékben támogat civil kezdeményezéseket

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A kormány másfél milliárd forintos kerettel civil alapot hoz létre a 2014-es magyar holokauszt emlékévben megvalósuló civil és önkormányzati kezdeményezések támogatására – jelentette be Mikecz Péter a Miniszterelnökség igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára és L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke hétfőn.

l._simon

L. Simon László a sajtótájékoztatóján kiemelte: a kezdeményezés célja, hogy az emlékévet, annak céljait a magyarországi zsidó közösségek bevonásával megismertessék a társadalommal, segítsék a szembenézést a történelemmel, valamint ösztönözzék a civil szféra aktivitását.

Kifejtette: a pályázat keretében egyebek mellett a társadalmi emlékezést és emlékeztetést segítő programokat támogatnak a magyar holokauszt témakörében, és segítik a zsidóság hagyományait, a helyi közösségeket ért veszteségeket bemutató programok szervezését. Ugyancsak ösztönzik a 2014. november 9-i Radnóti-emléknappal összefüggésben tervezett programok rendezését és a magyar holokauszttal kapcsolatos tudományos publikációk, szakmai kiadványok megjelentetését – mondta. (A munkaszolgálatos Radnóti Miklós költőt 1944. november 9-én lőtték le a Győr-Moson-Sopron megyei Abda határában.)

L. Simon László hozzátette: szintén támogatják a holokauszt új művészi feldolgozásainak elkészítését, a holokauszttal kapcsolatos kiállítások rendezését és az emlékév céljaival összhangban álló ösztöndíjak kiírását.

A pályázatokat november 15-ig várják – közölte. Pályázhatnak természetes és jogi személyek, továbbá jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek. A nyertes pályázó vissza nem térítendő támogatásban részesül. Mivel nincs pályázati önrész, egy kezdeményezésnek akár a teljes költségvetését fedezheti az alap – mutatott rá. Megjegyezte: sok pályázóra számítanak.

L. Simon László kitért arra is, hogy nagyon széles azoknak a köre, akik pályázhatnak az alap támogatására. A határon túlról és a diaszpórából is várnak pályázatokat, hiszen nemcsak az ország határain belül élő magyarokat sújtotta a vészkorszak – hangsúlyozta.

A politikus azt is elmondta, hogy a benyújtott pályázatokról a kulturális és sajtóbizottság dönt. Legkésőbb december 10-ig véleményezi és rangsorolja, majd a Miniszterelnökséget vezető államtitkár elé terjeszti a beérkezett pályázatokat. A bizottság munkájába több szervezetet is bevonnak, például a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetséget és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványt – magyarázta.

L. Simon László kiemelte: a pályázatok támogatásáról a Miniszterelnökség legkésőbb december 15-ig dönt.

[popup][/popup]