Hollandiában robbanásszerűen megnőtt az antiszemita incidensek száma

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hollandiában tavaly robbanásszerűen megnőtt az antiszemita incidensek száma, 2023-ban csaknem 2,5-szer több zsidógyűlöletetből fakadó incidenst regisztráltak az országban, mint egy évvel korábban – áll a hollandiai Izrael Tájékoztatási és Dokumentációs Alapítvány (CIDI) kedden közzétett jelentésében.

Izrael-ellenes plakát egy hollandiai egyetemen

A CIDI adataiból kiderül, hogy 2023-ban 379, míg 2022-ben 155 zsidóellenes incidensről szóló bejelentést rögzítettek. A szervezet felhívta a figyelmet, hogy különösen a Hamász október 7-én elkövetett terrortámadása és a gázai háború megindítása után nőtt meg hirtelen az incidensek száma; múlt októberben az előző három év októberi átlagához képest, több mint 800 százalékkal nőttek az ilyen jellegű bejelentések.

A szervezet szerint az antiszemitizmus terjedése az oktatási intézményekben a legaggasztóbb. “Az antiszemita esetek száma tavaly az iskolákban ötször nagyobb volt, mint korábban. A zsidó diákok sértegetésekkel, fenyegetésekkel és még erőszakkal is szembesültek társaik részéről” – mutat rá a jelentés, hozzátéve, hogy “a tanárok nem rendelkeznek kellő ismeretekkel vagy határozottsággal a problémák kezelésére és a biztonságos tanulási környezet biztosítására.”

A jelentésben az áll, hogy az antiszemita incidensek több mint fele olyan írásbeli megnyilvánulásokra vonatkozott, amelyeket a zsidók például e-mailben vagy postai úton vagy szöveges üzenetben kaptak. A CIDI a közösségi médiában megnyilvánuló antiszemitizmus kifejezéseit nem vette bele az adatgyűjtésbe, mert az “túlságosan kiterjedt ahhoz, hogy nyomon lehessen követni”.

Összességében a szervezet tavaly körülbelül 1550 bejelentést kapott, ezeknek körülbelül a negyede került be a jelentésbe, mivel a többi “nem vagy csak részben felelt meg az antiszemitizmus definíciójának, csak Izrael államot és annak kormányát bírálta”.

A CIDI felhívta a figyelmet: ha ez az aggasztó tendencia folytatódik, akkor a 2024-es adatok még magasabbak lesznek, mint a tavalyiak.

Dilan Yesilgöz holland igazságügyi miniszter a jelentésre reagálva hangsúlyozta: a fiataloknak többet kell tanulniuk arról, milyen következményekkel járhat az antiszemitizmus. Emlékeztetett, hogy az oktatási intézmények immáron kötelesek tanítani a gyerekeknek a holokausztról, de hozzátette, hogy “a tanároknak nagyon nehéz dolguk van, ezért az iskola támogatása igen fontos, akár az oktatási felügyelőségnek bevonásával is.

A miniszter véleménye szerint, ugyanakkor nem csak az iskolák dolga, hogy a gyerekeknek tanítsanak a zsidók második világháborús üldöztetéséről. “Ennek otthon kell kezdődnie” – emelte ki. Arra is ígéretet tett, hogy megvitatja a rendőrséggel és az igazságszolgáltatással, hogyan lehetne hatékonyabban fellépni az antiszemita incidensek ellen. (MTI)

[popup][/popup]