Hogyan tovább francia zsidóság?

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

A párizsi terrortámadások izraeli visszhangja

Az egész világon megdöbbenést váltott ki a párizsi terrortámadás-sorozat. Izraelben, érthető módon, a zsidó szempont a kóser szupermarket elleni támadás került az érdeklődés homlokterébe. Az izraeli médiából több érdekes részletet megtudhatunk a merényletről.

parizsi_iskola_megemlekezes19 túsz egy kalasnyikovval

A Párizs keleti negyedében, a Porte de Vincennesben fekvő “Hyper cacher” áruházban pénteken nagy volt a forgalom. A környék zsidó lakossága a szombati vásárlásait intézte. Ide tört be a harminckét éves Amedy Coulibaly, aki afrikai szülők gyermekeként már Párizsban született. Valószínűleg ő volt az, aki előző nap, csütörtökön, társával az algériai Hayat Boumedienne-nel együtt merényletet követett el Clarissa Jean-Philippe martinuque-i származású rendőrnő ellen, Párizs déli részén. Amedy fiatalabb korában többször volt büntetve rablás és kábítószer-kereskedelem miatt. Több mint tíz éve áll kapcsolatban a radikális iszlám mozgalmakkal és egy dzsihadista szervezetnek is tagja volt.

Amedy Coulibaly két Kalasnyikov géppisztollyal és rengeteg lőszerrel felfegyverkezve péntek délelőtt hatolt be a vevőkkel teli áruházba. Összesen tizenkilenc túszt ejtett, közülük négyet meggyilkolt, még mielőtt a francia terrorelhárító egységek néhány órával később működésbe léptek és likvidálták a terroristát. Az izraeli 2-es Tv csatorna beszámolója szerint Coulibaly – nem sokkal az akció előtt – egy gépfegyver társaságában közzétett egy videót, amiben az ISIS-re esküdött fel.

A frizsiderben rejtőzködtek

Az izraeli televízió második csatornája mindjárt az események után riportot készített Rudi Haddaddal, aki a boltban tartózkodott a támadás idején:

“Egy barátommal épp a vásárlás végefelé jártunk. Láttam, hogy a támadó belépett, és a pénztárnál válogatás nélkül lőtt minden irányba. Látszott, hogy azért jött, hogy gyilkoljon. Jól ismerem a boltot, mintegy húsz évig dolgoztam ott, és leszaladtunk többekkel együtt a bolt hátsó részében a raktárba, és megpróbáltuk magunkra zárni a hűtőket. Nemsokára egy nő jött le, hogy a terrorista azzal fenyegetőzik, hogy mindenkit megöl fent, ha nem megyünk fel. Megkérdeztem, hány fegyveres van, mondta hogy csak egy. Gondoltam, jobb ha két külön helyen vagyunk. Néhányan felmentek, míg én a barátommal, egy nővel és annak kétéves gyerekével lent maradtunk. A többiek fent azt mondták, hogy már nincs senki a lenti raktárban, és a merénylő sem hallhatott minket, mert csendben meghúzódtunk az egyik hűtőben.”

Más források szerint a üzlet egyik mali származású mohamedán dolgozója, Lassana Bathily segített nekik elrejtőzni, bezárta kivülről a hűtők ajtaját, és kikapcsolta ott az áramot.

Rudi Haddad elmondta még, hogy órákig várakoztak a bizonytalanságban. de megőrizték jó hangulatukat. Aztán robbanásokat és lövéseket hallottak, majd a rendőrök kiszabadították őket. Az üzletben a padlón rengeteg vért látott, nem is akart odanézni.

„El fogok menni, mint mindenki…”

Arra a kérdésre, hogy Párizsban, Franciaországban marad-e, és továbbra is kóser boltokban vásárol, zsinagógába jár, így felelt:

“Úgy látom, alaposan el kell ezen gondolkodni. Úgy tűnik, el fogok menni, mint mindenki. Vagy ha nem megyek el, veszek valami fegyvert, és azzal járok majd vásárolni. Kész csoda, hogy életben maradtunk ott lent, a hűtőben. Sajnálom azokat, akik meghaltak. Nagyon szép imát fogok elmondani, hogy megköszönjem az Istennek, hogy életben maradtunk.”

A teljes cikk itt olvasható.

támogatás
Pop up banner
[popup][/popup]