Hivatalos: Netanjahu miniszterelnököt csalással és vesztegetéssel gyanúsítja a rendőrség

Írta: Ziva/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Ari Harow, Benjamin Netanjahu votl kabinetfőnöke és tanácsadója aláírta a vádalkut, ezek szerint volt főnöke ellen fog tanúskodni, mint a főügyész koronatanúja.

Benjamin Netanjahu

Az izraeli rendőrség csütörtökön először nyilatkozott hivatalosan arról, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnököt csalással és vesztegetéssel gyanúsítják, és egyúttal hírzárlatot kérvényeztek az ügy részleteit illetően. A Bíróság jóváhagyta a hírzárlatra vonatkozó rendőrségi beadványt, a miniszterelnök vélhetően kulcsfontosságú szerepe két esetben merült fel.

Közben az ügyészség vádalkuról szóló tárgyalásokat folytat Netanjahu volt tanácsadójával, Ari Harowal. Az izraeli rendőrség hivatalos nyilatkozata szerint számos korrupciós ügyben indítottak vizsgálatot Netanjahu miniszterelnök ellen “vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés” vélelme jogcímén. A rendőrség azonban korábban nem nyilatkozott arról, hogy a miniszterelnök közvetlenül gyanúsított lenne az egyes esetekben és az erre vonatkozó részleteket hírzárlat alá helyezték.

A sajtó többszöri megkeresését visszautasító Harow vádalkujával kapcsolatban szintén csütörtökön nyilatkozott először hivatalosan Mandelblit főügyész megerősítve azt, hogy a tárgyalások folyamatban vannak.

“A rendőrséggel együtt dolgozva haladunk előre az ügyben” – nyilatkozta Mandelblit a  tájékoztatón. “A munkánkat végezzük. Adjanak nekünk időt és kiderül az igazság.”

Ari Harow először Netanjahu külügyminisztereként dolgozott az ellenzék vezetőjeként és ő vezette a 2009-es választási kampányt, amelynek köszönhetően Netanjahu megnyerte a választásokat. Ezután 2010-ig kabinetfőnökeként közvetlen kapcsolatban volt Netanjahuval, mint közeli tanácsadója. Harow 2010-ben rövid időre kiszállt a politikából és megalapította a 3H Global tanácsadó cégét, aminek tisztázatlan értékesítése miatt merült fel a gyanú ellene. 2014-ben visszatért a politikába, mint kabinetfőnök. Egy évvel később ismét kilépett és Netanjahu Likud-párti 2015-választási kampányát vezette.

A vádalkut érintő két eset közül az egyik szerint a miniszterelnök tárgyalásokat folytatott Árnon Mozesszel, a Yedioth Ahronoth kiadójával és felajánlotta, hogy kedvezőbb cikkekért cserébe segít stabilizálni a lap helyzetét, a fő rivális, Israel Hayommal szemben (2000 sz. ügy).

A rendőrség a vizsgálatot Harow számítógépén rögzített felvételek alapján indította el, amelyeket a Netanjahu – Mozesz találkozón készített. A vizgálat két éve tart, Mandelbilt főügyész azonban eddig nem emelt vádat Avi Harow ellen. A miniszterelnök tagadja, hogy jogellenesség történt volna.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]