Hitler műkereskedőjének gyűjteménye Jeruzsálemben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A néhai Hildebrand Gurlitt német műkereskedő műgyűjteményének mintegy 100 darabját mutatják be keddtől a jeruzsálemi Izrael Múzeumban.

Hildebrand Gurlitt tárlatvezetést tart az 1950-es években

 

A Fateful Choices (Sorsfordító választások) címet viselő tárlaton ismert művészek, köztük Otto Dix, Max Ernst, Erich Heckel, George Grosz, Pierre-Auguste Renoir, Claude Monet és Emil Nolde alkotásai láthatóak.  A kiállítás feltárja Gurlitt alakját is, aki a nácik egyik legfontosabb műgyűjtője volt.

A tárlat négy részből áll. Az első a Gurlitt családot mutatja be, a második a nácik által elfajzottnak bélyegzett művészettel foglalkozik, a harmadik azt az időszakot dolgozza fel, amikor Gurlitt műkincseket vásárolt fel a megszállt Párizsban, a negyedik Gurlitt személyével foglalkozik düsseldorfi múzeumigazgatóként és gyűjtőként.

Schlomit Steinberg, az Izrael Múzeum európai művészeti részlegének kurátora és a Gurlitt-hagyatékkal foglalkozó csoport tagja elmondta: nem akarta, hogy Gurlitt személye álljon a kiállítás középpontjában. “Azt akarom, hogy a művek legyenek a fókuszban. A műalkotás örök érték, megvan a maga élete, lelke, szépsége” – fejtette ki.

Az Adolf Hitler műkereskedőjeként számon tartott, 1956-ban elhunyt Hildebrand Gurlitt-tól fia, Cornelius örökölte meg a több milliárd euró értékűre becsült, többek közt Picasso, Chagall és Matisse műveit magába foglaló kollekciót. A 2012-es müncheni házkutatás után Gurlitt salzburgi házából is számos műalkotás került elő. Cornelius tulajdonában összesen mintegy 1500 művet fedeztek fel.

A szenzációsnak számító gyűjtemény nagy részéről fennállt a gyanú, hogy a nácik idejében zsidó tulajdonosuktól rabolták el. Eddig csupán hét műalkotásról bizonyították egyértelműen, hogy nácik által elkobzott tárgyról van szó.

Cornelius Gurlitt 2014-ben halt meg, teljes gyűjteményét a Berni Kunstmuseumra hagyta.

A január 24-ig látható jeruzsálemi kiállítás rajzokat, festményeket, nyomatokat és szobrokat vonultat fel. A tárlatot a Berni Kunstmuseum és a bonni Bundeskunsthalle készítette elő.

A kiállítás tervét Monika Gütters német kulturális miniszter egy éve, német-izraeli tárgyalásokat követően jelentette be Jeruzsálemben. Ekkor egyeztek meg abban, hogy a náci műkincsrablások eseteinek feltárásában szorosan együttműködnek.

A Jeruzsálemben bemutatott művek mindegyikét alaposan átvizsgálták és egyiknél sem él a gyanú, hogy a nácik által eltulajdonított alkotásról lenne szó – mondta Steinberg.

“Ha viszont jönne egy látogató és jogot formálna az egyik műre, természetesen tájékoztatnánk arról, milyen jogi lépéseket kell megtennie” – tette hozzá. (MTI)

[popup][/popup]