Hitler képtolvajának kincsei

Írta: ger-mania.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Gurlittok sajátos gyűjteménye
Véletlenül került elő egy, a náciknak dolgozó műkereskedő fiánál vagy 1500 értékes műtárgy, amelyek közül sokat zsidó tulajdonosuktól vehettek el. A férfi leleplezése után meghalt – és svájci múzeumra hagyta sajátos gyűjteményét. Az ügy és a nyomozás folytatódik – írja a ger-mania.hu.

Hildebrand Gurlitt ismert műkereskedő volt a két háború között Németországban. Annak ellenére, hogy felmenői között zsidók is voltak, részt vehetett Hitler őrült programjában, amely az „elfajzott”, azaz modern műalkotásokat távolította el az ország múzeumaiból. A műtárgyakat azután jó pénzért bel- és külföldön értékesítették. A szakember, aki korábban még a kortárs művészet egyik népszerűsítője volt, vállalta a dicstelen feladatot s egyúttal „félretett” magának is nem kevés műalkotást. Nem csak moderneket, hanem korábbi nagy mesterek alkotásait is, amelyet elraboltak, vagy jelképes áron „megvettek” zsidó tulajdonosaiktól. Ez annál is könnyebb volt számára, mivel 1938-1941 között a nácik megbízásából a négy szakember egyike volt, akik „gyűjtötték” a megszállt európai országokból a jövendő linzi „Führermuseum” anyagát. Gurlitt feladata az volt, hogy Franciaországban szerezze meg a Hitler-múzeumban kiállításra méltó alkotásokat.

A háború után eljárás indult ugyan ellene, de nem ítélték el. Visszavonultan élt és azt állította, hogy műgyűjteménye elpusztult, amikor a szövetségesek pusztító légitámadása 1945 tavaszán lángba borította Drezdát. Az 1956-ban elhunyt műkereskedőt azután évtizedekre elfelejtették, amikor teljesen véletlenül figyeltek fel fiára, Cornelius Gurlittre. Az is művészettörténész volt, de soha nem dolgozott. Mint most kiderült: abból élt, hogy eladta az apjától örökölt képeket – amelyeket az a náci időkben szerzett, máig tisztázatlan körülmények között.

Cornelius Gurlitt és a müncheni társasház (forrás www.abendzeitung-muenchen.de)

Cornelius Gurlitt és a müncheni társasház képe, ahol a műkincseket őrizte (forrás www.abendzeitung-muenchen.de)

Lebukás a zürichi vonaton

A hatóságok 2010-ben Svájcból Bajorországba tartó vonaton, rutin-ellenőrzésen figyeltek fel a nagy összegű készpénzzel utazó és zavartan viselkedő idős férfire.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]