Hírvilág

Írta: Archívum - Rovat: Archívum, Hírek - lapszemle, Külföld

Nélküle éhezni fogunk…

A közelmúltban került elő a KGB moszkvai archívumából a mellékelt levél és fénykép. A szövege:

Kedves Nyikolaj Mihajlovics Bácsi!!

Hatéves vagyok és Regina a nevem.

Anyámmal és nagy­mamámmal éltem. Májusban, egy na­pon Anyámat letar­tóztatták és bör­tönbe zárták. Kedves bácsi, légy irgalmas az én, bűncselek­ményt el nem követő Anyámhoz… nélküle éhezni fogunk. Azért mellékelem fényképemet, hogy tudd: boldoggá teszel, ha visszaadod Anyukámat!

1947. január 29. Regina Schwarz

Nyikolaj bá­csi” persze nem adta vissza Regina anyukáját, aki egy barátnőjét rejte­gette lakásán, mert azt kereste a rend­őrség, zsidók kül­földre menekítésé­ért. Larissa Schwarzot három évre ítélték, majd Szibériába száműz­ték.

A levél nemrég került írójához, a ma Tel-Avivban élő kereskedelmi alkal­mazott 55 éves Reginához.

Barbara és Simon

Hollywoodban Izraeli Filmfesztivált rendeztek. Megnyitójára a film fővá­rosába érkezett Simon Peresz külügy­miniszter. Rövid tartózkodását is fel­használta arra, hogy otthonában üdvö­zölje a világsztárt: Barbra Streisandot.

A legrégebbi térkép

Zürich városi könyvtárában fedezték fel a 16. században készült, az ókori Izraelt és a környező világot ábrázoló 37 centiméter széles és 50 centiméter magas fametszetet. A térkép közepén látható a hegyekre épült Jeruzsálem.

A térkép alkotójának személye vita­tott. Az egyik feltételezés szerint Josef ben Jakob, aki a négyszázötven évvel ezelőtt dolgozott több olasz városban, 1557 és 1565 között pedig Mantuában volt nyomdász és kiadó. A másik számba jöhető személy Isaac ben Samuel Bassan, aki ugyancsak Man­tuában élt templomszolgaként, és kiadója, talán illusztrátora is volt az 1560-ban megjelent híres Mantuai Haggadának.

A Zürichben megtalált térképnél tudnak egy régebbiről is, az a 12. vagy 13. századból való, héber szövegű, kéz­zel rajzolták az ősi Izraelről, kevés be­jelöléssel. Tehát az itt látható a leg­régebbi héber nyelvű nyomtatott térkép az ősök koráról.

*

HANNOVER: Alsó-Szászország székhelyének központjában egy kőhal­mot emeltetett a város vezetősége, amelyre az egykori helyi zsidóság mártírjaira emlékezve 1882 nevet véstek.

Iraki zsidók Angliába és Hollandiába távoztak

Mordechai Ben-Porat, az Irakból szár­mazó zsidók vezéralakja Izraelben, úgy informálta a Jewish Chronicle munka­társát, hogy az elmúlt két év során számos bagdadi és basrai zsidó hagyta el Irakot, s talált új otthonra Angliában és Hollandiában.

Ben-Porat – korábbi Knesszet-tag, most a tel-avivi Babylonian Heritage Centre vezetője közölte: ,,1992 óta harminc iraki zsidó érkezett az Egyesült Királyság területére. Az ammani brit követségen kaptak beutazási vízumot.”

Útjukat központunk szervezte, szo­ros együttműködésben az izraeli Kü­lügyminisztériummal, az akció sike­réhez hozzájárult a holland és az angol külügy.

Mint hozzáfűzte, a Bagdadot és Basrát elhagyók „relatív jómódban” éltek, létüket nem veszélyeztette semmi. ,, Közeli forrásból tudom, hogy az iraki zsidó közösség vezetője évente legalább egy alkalommal találkozón vesz részt Szaddam Husszeinnel” – mondotta magyarázatképpen.

Címkék:1995-03

[popup][/popup]