Hirsch Gábor: Békéscsaba – Auschwitz-Birkenau retúr

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

 

A Tevan Alapítvány gondozásában megjelent önéletrajzi ihletésű mű a békéscsabai származású Hirsch Gábor sorsát meséli el a holokauszt árnyékában. Az 1929-ben született írót tizennégy éves korában hurcolták az auschwitzi koncentrációs táborba. A történet azonban korábban kezdődik: felőli az Békéscsabán töltött gyermekkor és a német megszállás eseményeit, a transzport körülményeit majd az Auschwitz zsúfolt barakkjaiban töltött hónapokat.

HIrsch

A birkenaui tábor felszabadítása számára, hazatérés helyett, újabb transzportálást jelentett Románia és Fehéroroszország táboraiba.

Felidézi a deszkákon való elalvásoknak, az éhezésnek és a család hiányának szörnyű emlékeit; képet kapunk a szelekciós eljárásról és koncentrációs táborokban töltött mindennapokról: hogy hogyan értékelődhet le az emberélet egyetlen  azonosítószámmá és miként válhat tábori devizává egy darabka kenyér.

Noha a táborban mindössze néhány méterre volt a krematóriumtól és a gázkamrától, Hirsch Gábor szerencsés módon hazatért, családjának jelentős része azonban a holokauszt áldozatává vált. Hazatértét követően eltökélte, hogy utánajár és összegyűjt minden rendelkezésre álló információt: újságcikket, lágernévsorokat, jegyzőkönyvet és levéltári dokumentumot, hogy családjának és a csabai zsidóknak a sorsát felderítse, és az utókorral megismertesse.

A történet jellegéből adódóan az olvasó átélheti a deportálás borzalmait, de a szerző a felkutatott adatokba ágyazza személyes élményeket, így a könyvet tudományos művekre jellemző tárgyilagosság jellemzi.

A család történetén túl a felkutatott dokumentumok és a kutatás körülményei is a kötet szerves részét képezik, melynek révén számos információt kaphatunk azoknak a békéscsabai zsidónak a sorsáról is, akiket a gázkamrákban meggyilkoltak, így a könyvben nem csupán egy személyes történet rajzolódik ki, hanem a békéscsabai zsidóság szempontjából kiemelt jelentőségű adatok kerültek egybegyűjtésre.

 

[popup][/popup]