“Hiba volt az árvízben hagyni az F-16-os vadászgépeket”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli légierő tisztje hétfőn elismerte, hogy a katonaság hibát követett el, amikor a múlt heti heves esőzések során a hangárban hagyta vadászgépeket.

Forrás: facebook

A katonaság szerint nyolc F-16-os vadászgép rongálódott meg, amikor a hangárokat elárasztotta a víz a dél-izraeli Hatzor légibázon. Öt repülőben kisebb, míg háromban súlyos károk keletkeztek. Javításuk pontos költségét a hadsereg nem tudta megmondani, de több tízmillió sékelre becsülte. A repülőgépek a javítási munkálatokat követően várhatóan kevesebb mint egy héten belül ismét bevethetőek lesznek – írja az ujkelet.live.

A katonai cenzor kezdetben nem engedélyezte a médiának, hogy beszámoljon az incidensről, de kritikák kereszttüzébe került, mondván, nem nemzetbiztonsági okokból teszi, csak egy kínos esetet akar szőnyeg alá söpörni.

„Hiba volt, hogy nem ürítették ki a földalatti hangárokat,” mondta a névtelenül nyilatkozó tisz, aki megjegyezte, hogy a többi légibázison megfelelő óvintézkedéseket tettek, és a vihar nem okozott kárt másban.

„[Csütörtök] reggel öt óráig a bázis száraz volt. Reggel 5 és 5:30 között körülbelül 50 000 köbméter víz árasztotta el a bázist ”- mondta a tiszt.

A repülőgépeket egy földalatti hangárban tartották, amit a nagy mennyiségű esővíz elöntött.

A tiszt szerint az incidens előzetes kivizsgálása befejeződött, és „levonták a tanulságot”, továbbá hangsúlyozta, hogy az árvíz „nem veszélyeztette a légierő bevetési képességeit”.

A csapatok pedig pedig a hétvége során kiszivattyúzták a vizet a hangárokból.

Vasárnap minden kifutópályát megtisztítottak a Hatzor légi bázison.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtökön közölte, hogy 50 éve nem volt rá példa, hogy két hét alatt annyi csapadék essen, mint amennyi Észak-Izraelre zúdult.

A január első kilenc napjában lehullott eső mennyisége meghaladta a havi átlagot.

Teljes cikk

[popup][/popup]