Heti “Visszatérés Menete”

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Feszült 48 órát követően mintegy 6500 gázai gyűlt össze pénteken a Hamász terrorszervezet támogatta “Visszatérés Menete” határ menti tüntetéseken, mely a “Nem Ciszjordánia elcsatolására, Friedman, fogd be” szlogennel futott.

Bár múlt pénteken szinte semmi mozgolódás nem volt a déli határnál, gázai források hétfő reggel bejelentették, hogy a soron következő “Visszatérés Menetén” az Egyesült Államok izraeli nagykövete, David Friedman kijelentése ellen fognak tüntetni, aki a New York Times-nak múlt hétvégén azt nyilatkozta, Izraelnek joga van Júdea és Szamária egyes részeit az országhoz csatolni.

„Bizonyos körülmények között úgy gondolom, Izraelnek joga van megtartani Ciszjordánia egyes részeit, de valószínűtlen hogy az egészet,” jelentette ki Friedman a szombaton megjelent interjúban, tovább mélyítve Donald Trump amerikai elnök kormánya és a palesztinok közötti konfliktust.

A lázadók a demonstráció alatt állítólag Friedman nagykövetet ábrázoló plakátokat égettek el.

A tüntetők továbbá a határ több pontján robbanóeszközökkel és kövekkel dobálták a túloldalon állomásozó csapatokat, és az egyik helyszínen megpróbáltak megrohamozni a határkerítést. Az izraeli hadsereg a lázadókkal szemben tömegoszlató eszközöket és speciális esetekben éles lőszert alkalmazott a művelet-végrehajtási szabályoknak megfelelően.

A héber média szerint három palesztin a határkerítést megrongálva rövid időre behatolt Izraelbe, majd visszatért Gázába.

A Hamász vezette Gázai Egészségügyi Minisztérium 49 sérültről számolt be.

A gázai Vörös Félhold munkatársai is tartottak egy különálló demonstrációt a határnál munkatársukra, a 36 éves Mohammed al-Judeilire emlékezve, aki hétfőn halt bele sérüléseibe. A Gázai Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint Judeilit “május 3-án pénteken humanitárius munkavégzés közben” orron talált egy gumilövedék a határterület északi részén rendezett tüntetésen.

Korábban a nap folyamán az ENSZ közel-keleti békefolyamatokért felelős különleges megbízottja, Nickolay Mladenov az övezetbe látogatott, hogy tárgyalásokat folytasson a Hamász vezetőségével a törékeny tűzszünet megőrzése érdekében. A küldött délután 4-kor távozott a Gázai övezetből az Erez-határátkelőn keresztül.

A terror lufik jelensége pénteken is folytatódott. A helyi tűzoltóság szerint reggel óta 7 tüzet okoztak a Gázai övezetből átreptetett Molotov-koktélt szállító léggömbök a határ melletti izraeli földeken.

Csütörtökön este 9 óra körül Gázából kilőtt rakéta aktiválta a szirénákat a dél-izraeli Szderotban. A lövedék egy jesiva épületébe csapódott, de nem robbant fel. Sérülés nem történt, a tanulók többsége korábban hazautazott, hogy a családdal töltse a Sábátot.

24 órában belül ez volt a második rakétatámadás Gázából.

A szderoti polgármester nagyszabású hadművelet indítására szólított Gázában, mondván, a jelenlegi helyzet tarthatatlan. Más politikusok a hadművelet mellett Hámász vezetők célzott kiiktatásában látták a megoldást.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]