Heten vannak intenzív osztályon a koronavírus miatt

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A koronavírus fertőzöttek hivatalosan regisztrált száma 131-re nőtt. Már 3945 ember van hatósági házi karanténban, őket 19 ezernél többször ellenőrizték a rendőrök, 84 esetben pedig szabálysértési feljelentésre is sor került. 

Szlávik János főinfektológus (Fotó: HáziPatika.hu, Fülöp Máté)

Hét embert ápolnak intenzív osztályon koronavírus-fertőzéssel a Szent László Kórházban – közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője, Szlávik János az operatív törzs ülése utáni vasárnapi online sajtótájékoztatón.

Dr. Szlávik beszámolt arról is, hogy vasárnap újabb két ember – egy 65 és egy 75 éves nő hunyt el. Azt is elmondta, hogy a halottak átlagéletkora 66, az intenzív osztályon kezelteké 69 év.

Közölte, a betegek között vannak gyermekek, középkorúak és idősek is. Kiemelte: a gyermekeknél ritka a súlyos lefolyás, a halál pedig extrém ritka.

Szlávik János hozzátette: vasárnap további gyógyultakat engedtek ki a kórházból. Köztük vannak 40 és 60 év körüliek is. Összesen hatan haltak meg eddig és 16 a gyógyultak száma.

Tájékoztatása szerint jelenleg 49 embert ápolnak a Szent László Kórházban. A kórházban ápolt betegek felének enyhe vagy közepes tünetei vannak, úgy mint köhögés, légszomj, magas láz, gyengeség, izom- és ízületi fájdalmak.

A betegség lefolyásáról szólva elmondta: a betegek 20 százalékánál néhány napos köhögés után magasabb láz, “köpetürítéssel járó köhögés, rendkívüli fejfájás és gyengeség jelentkezik. Ilyenkor a betegség a súlyos stádiumba vált át”.

Ezek a betegek általában 10-14 nap múlva intenzív osztályra kerülnek, és ott gépi lélegeztetésre szorulnak. A gépi lélegeztetés sokszor hetekig is eltart – mondta, megjegyezve, hogy a jelenleg intenzív osztályon ápolt egyik beteg két hete lélegeztetőgépen van.

Szlávik János elmondta azt is: azok a betegek, akiknek nagyon enyhe tüneteik vannak, otthon várhatják a gyógyulást, ami általában két hét. Amennyiben az állapotuk romlik, ezek a betegek is azonnali kórházi kezelésre szorulnak. (MTI nyomán)

*

Falus Ferenc volt tisztifőorvos szerint a vélhető fertőzöttek száma jóval magasabb a hivatalos magyarországi adatoknál, mert jóval kevesebb tesztet is végeznek itthon, mint az uniós országokban.

Hétfőig például itthon 1436 tesztet végeztek el, ami jóval kevesebb, mint az uniós országok többségében. Ausztriában például 8167 tesztet végeztek el. Dél-Korea példája különösen figyelemre méltó, hiszen az 51 milliós lakosságú országban több mint kétszázezer teszt készült és naponta tízezer ember fertőzöttségét vizsgálják saját kérésre – írja a 168óra.

Izraeli sajtóforrásokból tudható, ott például a közutakon is megállítják az autósokat és gyorstesztelnek, a fertőzötteket pedig a szigorú protokollnak megfelelően elkülönítik, így veszik elejét a vírus további terjedésének.

 

[popup][/popup]