Herzog elnök bocsánatot kért a kafr kasszemi mészárlásért

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Jichák Herzog elnök pénteken saját maga és Izrael Állam nevében bocsánatot kért az 1956-os arab polgárokat érintő kafr kasszemi mészárlásért, az áldozatokra emlékező ceremónián.

A gesztusról magyarul az ujkelet.live tudósít. „Fejet hajtok a 49 áldozat emléke előtt. Fejet hajtok önök, családjaik és Kafr Kasszem lakói előtt az idők során” – mondta Herzog –, ,,és a magam és Izrael Állam nevében bocsánatot kérek.“

Az elnök ezt követően arabul is megismételte a bocsánatkérést.

„Ártatlanok megölése és megsebesítése teljes mértékben tilos. Ez minden politikai vitán felül kell emelkedjen” – mondta Herzog. „Ezen a napon, 65 évvel a katasztrófa után, imádkozunk és reméljük, hogy az áldozatok emléke leckeként és iránytűként velünk marad, és a fájdalom mélyéből együtt sarjad egy közös jövő, tele reménnyel.”

Az izraeli határrendészek 1956. október 29-én, a szuezi válság első napján hajtották végre a mészárlást az arab faluban. Negyvennyolc férfit, nőt és gyermeket gyilkoltak meg, köztük egy terhes nőt. Magzatát a gyilkosság 49. áldozataként tartják számon.

Herzog beszédében elmondta, hogy támogatja a mészárlás ,,szervezett módon” való felvételét az iskolai tantervbe.

A főként arab törvényhozók alkotta Közös Lista által benyújtott törvényjavaslat, amely hivatalosan elismerte volna a mészárlást, és felvette volna a tantervbe, a héten elbukott a Kneszet szavazásán.

A mészárlás áldozatai arab állampolgárok voltak, akiket az izraeli védelmi erők és a határrendészet katonái agyonlőttek, mert megsértettek egy kijárási tilalmat, amelyről valószínűleg többségük nem tudott. A faluban, amely a Jordániával közös határ mentén húzódott, azért rendelték el a kijárási tilalmat, mivel lázongástól tartottak.

A hadsereg 11 katonát állított bíróság elé a gyilkosságokért, és 1958 októberében közülük nyolcat bűnösnek talált és börtönbüntetésre ítélt. 1959 novemberére azonban mind a nyolc vádlott szabadlábra került, miután Jichák Ben-Zvi elnök elengedte büntetésüket.

ujkelet.live

 

[popup][/popup]