Herman Ottó iskola: a szülők szavaztak nemmel, de a tanárok lobbiztak a háttérben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A 444.hu információi szerint az iskola igazgatója is ellenezte a váltást, de lényegében a teljes tanári kar is, akik megzsarolták a szülőket, hogy felmondanak, ha a többségük igennel szavaz.

Ebben komoly szerepe lehetett az egyik tanárnak, aki egy egészen más zsidó szervezet iskolájában szerzett rossz tapasztalatai alapján arról beszélt a kollégáinak, hogy a hitközség nem fogja kifizetni őket.

A z újlipótvárosi Herman Ottó Általános Iskola szülőinek túlnyomó többsége hétfőn és kedden leszavazta, hogy az iskola az államtól a Budapesti Zsidó Hitközség fenntartása alá kerüljön. A kedd esti számlálás adatai szerint a szülők mindössze 20,6 százaléka szavazott a változásra, a nemek és a távolmaradók együtt 79,1 százalékot tettek ki. Egyvalaki szavazott érvénytelenül. A 364 jogosult közel harmada nem ment el véleményt nyilvánítani, ami ebben az esetben nemleges szavazattal ért fel.

Egy iskola a törvény szerint csak akkor kerülhet át egyházi fenntartóhoz, ha a diákok – illetve ha ők fiatalabbak 18-nál, akkor a nevükben a szüleik – többsége, vagyis 50 százalék plusz egy fő megszavazza ezt.

A Herman Ottó eleve filmre kívánkozó sztoriját az teszi külön izgalmassá, hogy a fenntartóváltás ügyét az ellenérdekelt érintettek egybehangzó véleménye szerint igazából a tanári kar döntötte el, bár az ikszeket hétfőn és kedden a szülők húzták be. Azok a tanárok, akikről sokan azt hihették, hogy ők aztán kapva kapnak majd a véletlen adta lehetőségen, hogy kiszabaduljanak az alulfinanszírozott, centralizált és a státusztörvény fenyegetése alatt működő állami oktatási rendszerből.

Ám a valóság épp az ellenkezője volt: a tanári kar saját, korábban megtartott véleménynyilvánító szavazásán egyetlen pedagógus sem szavazott igennel a váltásra. Amikor pedig a hitközség meghívta őket az általuk fenntartott Külkereskedelmi Technikumba azzal, hogy egy kötetlen délutáni uzsonna közben bármit megkérdezhetnek tőlük a tervezett változásokról, egyetlen tanár sem ment el az eseményre.

A választást ezek után lényegében az döntötte el, hogy a tanárok egy része a 444 tudomása szerint megüzente a szülőknek: testületileg felmondanak, ha jön a hitközség. Ez még olyan szülőket is elbizonytalanított, akik kifejezetten örültek volna, ha nem az állam lesz a fenntartó.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]