Hercog: Izrael fogadjon be szíriai menekülteket

Írta: Shiri Zsuzsa, MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraelben újabb ellenzéki vezető, ezúttal Jichák Hercog, a szociáldemokrata Munkapárt, egyben a parlamenti ellenzék elnöke szólította fel szíriai menekültek befogadására az izraeli kormányt 

  • értesült a Háárec című újság honlapja.

Hercog

Hercog egy tel-avivi szakértői találkozón szombaton elmondta, hogy péntek éjjel telefonon megbeszélést folytatott Kamal Al-Labvánival, az európai száműzetésben lévő szíriai ellenzéki kormány egyik magas rangú vezetőjével.

“A szíriai ellenzéknek súlyos panaszai vannak a világ népeivel szemben” – mondta Hercog. “Felszólítom az izraeli kormányt, hogy az eddig is megtett humanitárius erőfeszítésein túl fogadjon be szíriai háborús menekülteket is. A zsidók nem lehetnek közömbösek a menedéket kereső több százezer menekülttel szemben” – tette hozzá az izraeli politikus.

Szerdán Eliézer Stern, a szintén ellenzéki Jes Atíd párt parlamenti képviselője szólította fel Benjámin Netanjahu miniszterelnököt Facebook bejegyzésében a menedéknyújtásra “meghatározott számú szíriai menekült számára”.

Izrael szíriai határán évek óta átengedi és orvosi segítségben részesíti a szíriai polgárháború katonai és civil sebesültjeit. A súlyosabb eseteket különböző észak-izraeli kórházakba szállítják, s a könnyebb sebesülések ellátására egy tábori kórházat hoztak létre a határ mentén.

*

Kapcsolódó hír: Netanjahu: Izrael nem közömbös a menekültek tragédiája iránt, de nem tervezi befogadásukat

[popup][/popup]