Hende: Recsk ugyanolyan gyászhely, mint Auschwitz

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

“Recsk ugyanolyan gyászhelye az ezer esztendős magyar történelemnek, mint a muhi puszta, a mohácsi mező, a doberdói fennsík, a Don-kanyar, vagy auschwitzi tábor” – mondta beszédében Hende Csaba a recski büntetőtábor megszüntetésének 60. és a Recski Szövetség megalakulásának 25. évfordulóján (mti).

hende_recsk

Mti fotó: Komka Péter

“Természetes, hogy fáj Kistarcsa és fáj Recsk, ám a két internálótábort egybemosni Auschwitz-cal nem csak történelmi analfabetizmus, hanem szerintem már kimeríti a holokauszttagadás bűnét is” – így reagált harciasan, blogján közzétett, Hende Csabának címzett nyílt levelében Radnóti Zoltán rabbi.

“Egyik sem ugyanolyan, mint a másik, és egyik sem ugyanolyan, mint Auschwitz! És együttvéve sem ugyanolyanok.” – írta a gépnarancs oldalán Gusztos István.

*

Ne tegyünk egyenlőségjelet a kétféle bírálat közé, de említsük meg, hogy szélsőjobboldali hírportálok viszont Auschwitz említését hányták a miniszter szemére. A nemzeti szocialista honlapok “Hendének még a magyar haláltáborban is Auschwitz jár az eszében” címmel tudósítottak a beszédről.

 

[popup][/popup]