Hemzseg Európa a saría bíróságoktól

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az Egyesült Királyságban jelenleg 85 saría, azaz iszlám vallásjogon alapuló bíróság működik, amely a muszlim igazságszolgáltatási rendszer szerves része. Egy brit kutató bejutott a tárgyalásokra, és könyvet írt az ott látottakról.

Islam is the perfect system for all mankind

(forrás: atv.hu)

A saría arabul utat, ösvényt jelent, és a Koránból, valamint a Szunnából, vagyis Mohamed tanításaiból és cselekedetiből származtatják. Számos iskolája és irányzata létezik; Nagy Britanniában az általános jogrendszer mellett működnek a saría bíróságok, amelyek családi vagy anyagi kérdésekben döntenek.

Machteld Zee, egy 31 éves egyetemi tanárnő különleges engedélyt kapott, és részt vehetett az ország legforgalmasabb saría bíróságának, az Iszlám Saría Tanácsnak (ISC) a tárgyalásain,

amelyek Kelet-London egyik sarki boltból átalakított bíróságán zajlanak. Zee az ott tapasztaltakból írta a doktori disszertációját. A könyve januárban fog megjelenni, azonban több részletet már most közölt a Daily Mail.

Részletek a tárgyalásokról

Az egyik szobában egy fiatal muzulmán nő épp arról beszél egy idősebb papnak, hogy válságba került a házassága. „Teljesen elnyom engem” – mondja a nő az 50 éves férjéről. „Erőszakos, és úgy bánik velem, mint egy kutyával.” A húszas évei elején járó feleség azt állítja, hogy a férje verbálisan és fizikailag is bántalmazza, bármilyen kis vétséget követ is el, és arra kényszeríti, hogy fejkendőt viseljen.

A férfi gyakran utazik Tunéziába, a nő szerint azért, mert titokban másokat is elvett, az árulkodó jelek alapján úgy gondolja, hogy tíz másik felesége is lehet.

Mire a történet végére ér, a könnyeivel küszködik, és reménykedve pillant a hosszú, fehér szakállas papara, aki egy emelvényen ül, egy iszlám szövegekkel teli könyves szekrénnyel a háta mögött. Talán támogatást vár, egy mosolyt, ami azt jelenti, hogy nem ő a hibás, hanem a férje, aki rendszeresen veri.

Az idős pap, Suhaib Hasan azonban nevetni kezd: „Miért mentél hozzá egy ilyen emberhez?”

A folyosó másik végén, egy 30-as éveiben járó muzulmán nő mesél egy másik vallási vezetőnek. Elmondja, hogy 19 éves korában a szülei hozzá kényszerítették egy bangladesi illegális bevándorlóhoz. Azóta két gyerekük született, de a kapcsolatuk zátonyra futott. „Sokat veszekedtünk. Több dolgot is hozzám vágott. Adósságba hajszolt” – mondja. A férje évekkel ezelőtt visszatért Bangladesbe, ahol feleségül vett egy másik nőt. Az első felesége már négy éve nem látta, ezért szeretne elválni. De a pap nem engedélyezi, így a nő csalódottan távozik.

Házasodjon újra, de előtte menjen hozzá egy idegenhez

A bíróságon egy harmadik teremben egy fiatalabb pap, Furqan Mahmood hallgat meg egy idegesnek tűnő muzulmán házaspárt, akiknek több gyerekük is van. Attól félnek, hogy a néhány éve kötött házasságuk érvénytelen lehet. A nő ugyanis a brit bíróság előtt elvált az első férjétől, de nem kapott iszlám válási papírt, azaz Talaqt. Ezért attól tartanak, hogy megsértették a muzulmán jogot, és házasságtörőként élnek.

„Ez nehéz ügy lesz” – mondja Mahmood. Az iszlám szabályok egyik lehetséges betartásának módja az lenne – magyarázza -, ha keresztülmennének a Nikah Halala nevű szertartáson. Ehhez először el kell válniuk, így már a vallásjog is kimondhatná a nő első házasságának végét. Ezután, mielőtt újra összeházasodnak, a nőnek ideiglenesen hozzá kellene mennie egy harmadik férfihoz is.

„Szexuális kapcsolat is kell létesíteniük, csak ezután válhat el tőle, majd ki kell várnia három menstruációs ciklust, és akkor visszatérhet a gyermekei apjához.” Ezt az ítéletet a Korán egy passzusára alapozta, amely kimondja, hogy „tilos egy nőnek a volt férjével aludnia, amíg hozzá nem megy valaki máshoz”, majd el nem válik tőle.

A kilátások érthető módon megrémítették a párt, és gyorsan távoztak.

Miután elmentek, az egyik tanú megkérdezte Mahmoodot, hogy milyen következményei lesznek, ha nem fogadják meg a tanácsait. „Mit gondolsz, halálra kövezzük őket, vagy mi?” – felelte a pap. A megjegyzést viccnek szánta, ennek ellenére rémisztő adatok láttak napvilágot a brit saría bíróságokról.

Mérgező egyveleg biztosítja a rendet

Angliában 85 iszlám törvényszék működik, általában a mecseteken belül. Pénzügyi, családi és házassági vitákban döntenek, az ítéleteket pedig a hetedik században lefektetett elvekre alapozzák. A brit kormány az elmúlt években egyre nagyobb aggodalommal figyelte, ahogy a szélsőségesek támogatását élvező saría bíróságok aláássák az emberi jogokat, és az európai törvényekkel ütköző igazságszolgáltatási rendszert működtetnek. Éppen ezért Theresa May belügyminiszter nemrég ígéretet tett arra, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]