Helyén hagynák a hegyvidéki turul szobrot az ellenzéki jelöltek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hétfőn folytatódott a Partizán előválasztási vitaműsor-sorozata. Délután 5-től a budapesti 3-as számú választókörzet jelöltjei, Hajnal Miklós, Komáromi Zoltán és Visi Piroska csaptak össze. Ebbe a körzetbe tartozik a XII. kerület, vagyis a Hegyvidék egésze és a II. kerület egy része.

A 12. kerületi Turul szobor

Külön vitablokkot szenteltek a turul szobornak, ami elvileg a második világháború XII. kerületi áldozatainak állít emléket, szinte pontosan ott, ahol a turul-szimbólumot előszeretettel használó nyilas pártszolgálatosok lemészárolták zsidó honfitársaikat. Mint kiderült, több nyilas gyilkos neve felkerült a szoborra, köztük a kerület fideszes polgármesterének, Pokorni Zoltánnak a nagyapjáé. (A szobor történetéről Ács Dániel, a 444 munkatársa készített dokumentumfilmet „A gyilkosok emlékműve” címmel.)

Mindhárom jelölt egyetértett abban, hogy a szobornak most már a helyén kell maradnia. Komáromi szerint, ha elvinnék, azzal ugyanúgy erőből cselekednének, mint amikor a fideszes vezetés felállította. Szerinte súlytalanítani kellene a szobrot, hogy „ne lehessen a nácik találkozóhelye”, de elismerte, hogy nem tudja, mi lenne pontosan a legjobb megoldás. Szerinte le kellene ülni a lakosokkal, akár népszavazást is lehetne tartani.

Hajnal elvetette a népszavazást, mert túlságosan megosztott a kerület ebben a kérdésben. Viszont azt mondta, meg kellene teremteni a kerületi nyilas rémtettek emlékezetét, ami most szinte teljesen hiányzik. A turul esetében szerinte elegáns megoldást kell keresni, hasonlóan, ahogy a Szabadság téri megszállási emlékműnél is létrejött az Eleven Emlékmű.

Visi szerint ki kellene táblázni: a szobor a mementója annak, ahogy nem szabad bánni az áldozatokkal.

444.hu

 

[popup][/popup]