Helen Mirrent a Zsidó Világkongresszus díjával tüntetik ki

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Helen Mirren Oscar-díjas brit színésznőt a Zsidó Világkongresszus díjával tüntetik ki még idén a Hölgy aranyban című új filmjéért, amely a szervezet szerint segít a nácik által elrablott műkincsekkel kapcsolatos ismeretek átadásában.
Helen-Mirren (Fotó: Telegraph.co.uk)

A Zsidó Világkongresszus (WJC) és a filmet gyártó Weinstein Company csütörtökön jelentette be, hogy Mirren a szervezet elismerésében részesül. Ronald S. Lauder, a WJC elnöke még idén egy külön ceremónia keretében nyújtja át a díjat a színésznőnek New Yorkban.

Mirren a Hölgy aranyban című filmben az osztrák-amerikai Maria Altmannt formálta meg, aki 2006-ban azzal került az újságok címlapjára, hogy sikerült visszaperelnie Ausztriától az osztrák Gustav Klimt (1862-1918) öt festményét.

Az alkotások között volt az a portré is, amelyet a művész Maria Altmann rokonáról, Adele Bloch-Bauerről festett. A képet később 135 millió dollárért Lauder megvásárolta, és manapság a New York-i Neuen Galériában látható.

A filmet az idei Berlinalén mutatták be. A filmfesztiválon Mirren arról beszélt, hogy fontosak az ilyen produkciók, mert a náci korszakban elkobzott zsidó műtárgyak sorsáról sokan nem tudnak eleget.

A színésznő a díjjal kapcsolatban elmondta: úgy érzi, kivételes élménnyel gazdagította a filmben játszott szerepe. “Mélyen megrendít, hogy kitüntet a Zsidó Világkongresszus, egy olyan szervezet, amely olyan fontos munkát végez világszerte a zsidók jogainak képviseletével” – idézte az ynetnews.com izraeli hírportál Mirrent.

Lauder szerint a film abban segít, hogy a közönség megismerje a nácik által elkobzott műkincsek háború utáni történetét. A jogos örökösöknek pereskedniük kell azért kormányokkal és múzeumokkal, hogy visszakapják tulajdonukat. “Helen Mirren erős alakításának köszönhetően a nemzetközi publikum értesülhet a második világháború eme örökségéről, amelyet sok kormány és múzeum még mindig nem kezel megfelelően” – jelentette ki.

A Zsidó Világkongresszus (WJC), amely világszerte száz ország zsidó közösségeit képviseli, évtizedeken át jelentős szerepet játszott a holokauszt utáni kárpótlás támogatásában és a nácik által elrablott műalkotásoknak a jogos tulajdonosokhoz történő visszajuttatásában.

A Hölgy aranyban című film május 21-én debütált a magyar mozikban.

 

[popup][/popup]